Емилия Моллова от „Славейков“ трета в България по творческо писане

С авторската си поема на тема „Separating them was the best decision“ Емилия Моллова от 9″б“ клас на СУ „Петко Рачов Славейков“ се класира на трето място в страната на Националното състезание по творческо писане на английски език. Олимпиадата се организира за пета поредна година от фондация „КОРПлюС“. След второто място на Васил Перчемлиев преди 4 години класирането на Емилия е действително голям успех и показва стабилната подготовка по езика на Шекспир, която учениците получават в „училището за шампиони“. Преподавател по английски и на двамата е Цветана Лафчиева.

От явилите се 16 ученици от 9 клас на националния кръг на състезанието по креативно писане две ученички са от едно училище – „П. Р. Славейков“, Кърджали, което също е своеобразен рекорд, тъй като това е единственото училище с двама представители на финалния етап в цялата страна. Малко не достигна на Ангелина Ванчева от 9″а“ клас да прави компания на Емилия в челната тройка. И двете момичета са главни редактори на ученическия вестник „УПКО“ и имат многобройни постижения по български език и литература, а вече и по английски.

Цветана Лафчиева е един от младите и амбициозни преподаватели в СУ „П. Р. Славейков“. От години съзнателно отделя време и усилия за подготовка на учениците си за състезанието по креативно писане със същата настойчивост, както и за олимпиадите по английски език, които влизат в календара на МОН. За да участват в творческата надпревара, учениците пишат есе, разказ, поема по една от предварително зададените от организатора теми. В практиката на Цветана Лафчиева се оказва, че гимназистите възприемат този вид литературни произведения много добре и са особено силни в поемите, благодарение на които заучават и по-добре английската лексика. В рамките на няколко часа учителката им дава различни упражнения, като например японската техника за римуване Хайку, с които те боравят изключително лесно и пишат действително прекрасни литературни произведения в мерена реч.

Общо 4823 ученици от 6 до 12 клас се явяват тази година на състезанието по творческо писане. Церемонията по официалното награждаване на победителите, сред които и нашата Емилия, ще се проведе на 22 април 2017 г. в Американския университет в Благоевград.

Източник ->