Млади творци с международно признание на пленера в Дъждовница

Международният пленер „Арт хоризонти” в Дъждовница се провежда последователно от 2005 г. до днес, а село Дъждовница вече се спряга по света като „art village”.

Тази година за участие в програмата от 20 до 29 август са поканени млади български творци с престижни задгранични награди и с участия в международни фестивали и културни събития. Те трябва се изправят пред предизвикателството на новата тема „Sorry, no art today” (За съжаление, сега не е време за изкуство), като разработят идеи, инсталации, видео, скулптури и музика в контекста на новото време – бежански потоци, вълна от предубеждения и нови страхове, недоверие в елитите и политически кризи.

В творческо съперничество в Арт къщата като в истинска лаборатория младите автори развиват своите идеи за изкуството като възможен отговор на променящия се свят. Най-добрите финални творби ще останат във фонда на Арт движение Кръг, който вече съхранява близо 200 авторски работи и няколко колекции.

Мирян Колев

Мирян Колев

Два концерта ще звучат в планинските нощи. Между изпълнителите е Мирян Колев (китара и електроника). Този август той нашумя с проекта си на летище Варна „Музика за летища”, на който цял ден се наслаждаваха пристигащите пътници от Виена, Истанбул и Люксембург. Проектът срещу страха е разработен с универсалния език на музиката и танца. Мирян Колев е музикант, който се занимава с експериментална, електроакустична и импровизационна музика. Основната му дейност е свързана със соловия му ембиънт проект – E.U.E.R.P.I., с който е участвал в много фестивали и има самостоятелни изяви в Норвегия, Сърбия, Румъния, Чехия, Германия, Австрия, Словакия и у нас.

Сред участниците в Дъждовница е тазгодишният носител на наградата БАЗА за съвременни художници до 35 години пловдивският художник Димитър Шопов, който всъщност е родом от Кърджали.

Димитър Шопов

Димитър Шопов

Наградата му осигурява стипендия и 6-месечна специализация в САЩ. Димитър е магистър е по сценография в НХА, има зад гърба си проекти, представяни във Виена, Париж, София и Пловдив, носител е на „Златен Ритон” за авторския документален филм „С. Бекет или Божията чест”.

 

Димитър Шопов, Музей на сътворението

Димитър Шопов, Музей на сътворението

Ина ВалентиноваИлина Консулова пък е едно от силните имена сред родните автори в непопулярното у нас „аутсайдерско изкуство” на новите наивисти. Тук е и 21-годишната Ина Валентинова, бакалавър по визуални изкуства от университета в Хрьонинген, Холандия, вече има зад гърба си изложби и визуални проекти в Австрия, Холандия, Хонг Конг, Полша, Швейцария и България.

На 26 август гостуващите творци ще се включат в традиционния мюсюлмански сватбен ритуал „къна геджеси” в Дъждовница, а децата и младежите от селото както всяка година ще участват в програмата на пленера като асистенти, ученици, публика и артисти едновременно.