10-то юбилейно издание на Фестивала на терлика в Дъждовница

dajdovnicaОт дискретен местен празник, фестивалът на терлика вече се превърна в магнетичен център за млади и стари от близо и далеч. На 5 септември (събота) от 10.00 ч. Дъждовница ще посрещне приятели, изпълнители и гости за 10-ти път. По повод Европейските дни на наследството-2015 и тазгодишна национална тема „Културно наследство и местно устойчиво развитие”, чийто избор е свързан с подготовката на Европейска стратегия за културното наследство на Съвета на Европа, юбилейното издание на фестивала е посветено на 21 майстори-занаятчии от Кърджали и селата. Ще видим техни портрети в специална изложба на открито, подготвена от членове на EFOD – Асоциация на фотографите от Одрин с ръководителка г-жа Дилек Алтай. От май до август т.г., фотографите в партньорство с Арт движение Кръг проведоха фотоизследване, което беше своеобразно продължение на проекта на EFOD „41 майстори-41 съдби”, показан по време на тазгодишната програма на „Мултикултурният град” в Кърджали.
За 10-ия Фестивал на терлика стените на местното кметство са изографисани от млади художници от страната и чужбина – участници в международния пленер „Арт хоризонти”, който по традиция се провежда всяка година в навечерието на фестивалния ден. За юбилейното издание организаторите са подготвили програма за 3 сцени. Младежката сцена стартира първа в 10:00 ч. и на нея ще се представят изпълнители на рок, хип-хоп и рап.
От далечна Норвегия ще се включи и рапърът Денис Христов с парче от дебютния си албум „След залеза”, който направи и свое весело рекламно клипче за фестивала на терлика на тема „Дъждовница – фест столица”. В същото време най-малките участници ще работят по визуални проекти върху каменните блокове, пренесени от свлачището на село Пенево с цел да бъдат превърнати в парк на изкуствата.
15 читалищни състави ще участват в празника със специална програма. Още една изложба ще краси центъра на селото – гостуваща експозиция с архивни материали и документи, посветена на алианските традиции и съпровождана от гости от с. Звиница. Поводът е празникът на текето на Елмалъ баба в с. Биволяне, който се провежда същия ден и започва няколко часа по-късно.
Възрастни семейни двойки от Дъждовница се подготвят за първи път да се появят пред зрители и участници във фестивала, в знак на това, че празникът е станал един от ключовете към местно развитие и символ на почит към културното многообразие. Екип на БНТ също ще гостува на Фестивала на терлика.

Kardjali.bg