Кои са градовете с най-висока корупция

Най-високо ниво на корупция е отчетено в Русе – повече от 50% от анкетираните граждани на русенска община отговарят, че им е бил искан подкуп. На следващите позиции се нареждатВелико Търново, Пловдив, Стара Загора и София. Товkoruptsiyaа сочи проучване на „Барометър България“ за отношението на обществото към нивата на корупция, корупционните скандали в общината, доверието в партиите и политиците на местно ниво.
На въпрос дали им е искан подкуп, 25 на 100 от анкетираните софиянци отговарят утвърдително. Според запитаните в София, най-високо е нивото на корупция в данъчната администрация, а в Стара Загора, Пловдив и Русе най-много корупция има в общинската администрация. Във Велико Търново нивото на корупцията е най-високо в сферата на здравеопазването.
Средно за България нивото на корупция е 30-31% – това са данни на европейско изследване и там сме пак на първо място по даване на подкуп, обясни Николай Николов от „Барометър България“. Според европейските данни България продължава да бъде една от най-корумпираните страни в ЕС.
Анкетата е проведена в София, Русе, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново.

 

Източник: в. Нов Живот