Злато за ботевци! Математиката и светът са без граници

Георги Базлянков от ГПЧЕ „Христо Ботев” най-добър математик сред гимназистите на Международния математически турнир „Математика без граници”

matematika-bez-granici-2015-001Ваканцията за Георги Базлянков, ученик от 11 клас в ГПЧЕ „Христо Ботев” започна с дъх на море, златна купа, лавров венец и златен медал от престижния международен математически турнир „Математика без граници”. Да си първи сред най-добрите е удовлетворяващо и доказва за пореден път, че съдбата е на страната на смелите, можещите и знаещите. Престижното събитие събра на 1 и 2 юли 2015 г. в гр. Несебър млади математици от три континента на финалния кръг на втория международен турнир „Математика без граници”, организиран от Педагогическа асоциация „Образование без граници” и Научно-образователен център „Innovation” (Казахстан).

matematika-bez-granici-2015-002На церемонията по откриването на състезанието на учениците бяха прочетени поздравленията от генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова и от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев. Турнирът се провежда под патронажа на кмета на град Несебър, а журито бе председателствано от главния редактор на списание „Математика” доц. Руси Русев
На финала участваха 820 ученици от 1 до 12 клас от 9 страни (Азербайджан, Беларус, България, Казахстан, Китай, Мексико, Русия,  Турция и Узбекистан) на три континента, след проведените три предварителни кръга през учебната година – есен (октомври 2014 г.), зима (януари 2015 г.) и пролет (март 2015 г.). В продължение на 1 астрономически час състезателите решаваха 20 математически задачи със свободен и избираем отговор, а в отборното състезание за 45 минути учениците решаваха екипно 5 задачи под формата на математическа щафета (отговорът на всяка задача се съдържа в условието на следващата).

Девет ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” достигнаха до финалната надпревара на международния математически турнир, представиха достойно област Кърджали  и защитиха славата на своето училище. Звездният отбор се конкурираше с над 820 ученици, за които царицата на науките – математиката няма тайни. И тъй като на състезание се доказват знания, умения, спортен дух и талант, то естествено, че резултатите ще предизвикат любопитството не само на специалистите, но и на широката публика.

На базата на сбора от точки от двата най-добри резултати от matematika-bez-granici-2015-003трите предварителни кръгове на турнира (есен, зима и пролет) и на удвоения резултат от финала е изготвено общото класиране.