Самоуправление на 9 май в СУ „П.Р.Славейков“ в Кърджали

Велопоход и благотворителна кулинарна разпродажба са акцентите на самоуправлението в „Славейков“ на 9 май

Всички класове се включват с голям интерес и старание в тържеството, събират 617 лева за социална кухня към храма

На 9 май точно в 8:00 ч сутринта председателят на Ученическия парламент при СУ „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали Деница Георгиева получи амулета бухалче – символ на властта от директора на училището за шампиони Милко Багдасаров. И двамата споделиха пред присъстващите учители, че това се случва за трети пореден път и Деница очевидно е най-дълго властващия председател в двата дни на самоуправление в „Славейков“ през всяка учебна година.

Така започна традиционният ден на самоуправление, посветен на 9 май – Деня на Европа. Единадесетокласничката „директор за един ден“ представи екипа си. Карина Чолакова, Селин Джамбазова, Даниела Караиванова и Константин Чаушев влизат за ден „в обувките“ на заместник-директорите съответно Галя Карапеткова, Пепиния Китова, Маргарита Демирева и Гроздан Грозев. Психолог на мястото на Добрина Стойчева е деветокласничката Теодора Яворова. Педагогическите съветници Нешка Шопова и Георги Кючуков предават опит на Виктория Михайлова и Никола Агушев от 9в клас. „Личен състав“ на мястото на Станислава Костова завежда заместник-председателя на УП Виктория Арсова. В канцеларията на мястото на Росица Момчилова и Атанас Динков застават Рая Карамилева и Янислав Димитров. Специалист в компютърния кабинет в ролята на Атанас Семерджиев се изяви Красимир Асенов.

Веднага след предаването на властта управляващият екип се оттегли с директора на оперативка и обсъждане на предстоящите задачи за деня. Междувременно в часовете ученици заместваха своите учители по предварително уговорени във всяка паралелка условия.

Точно в 9:30 стартира велопоходът, обявен по инициатива на Недим Мустафа и воден лично от директора Милко Багдасаров. В похода се включиха точно 28 ученици и учители – точно, колкото са държавите-членки на Европейския съюз преди Брекзит. В чест на Деня на Европа на всеки велосипед бе закачен флаг на една от тези държави. Велопоходът премина за около час през централните градски улици.

В 12 часа в двора на училището започна традиционното представяне на държави – членки на ЕС. Най-много се откроиха 11б на първо място, 7г на второ и 5б и 10в клас /две трети места/, съответно представящи България, Малта, Унгария и Румъния. Традиционни храни, известни личности, история и забележителности, танци, песни или всичко заедно бе критерият за определяне на първенците. В крайна сметка журито в състав Деница Георгиева, Виктория Арсова, Даниела Караиванова и ученика Милко Багдасаров награди най-добрите с еднодневна екскурзия, торти и бонбони.

Винаги иновативни, учениците от Ученическия парламент обявиха благотворителна разпродажба на приготвените от класовете традиционни ястия за представянето на съответните държави. Събраните средства в размер на 617 лева ще бъдат превърнати в хранителни продукти и дарени на социалната кухня към църквата „Успение Богородично“ в кв. Гледка.

Следващият ден на ученическо самоуправление в „Славейков“ е на 17 ноември – патронния празник на училището.

Източник ->