Клуб „Дебати“  на немски език в  ЕГ „Христо Ботев“ с нов успех

Тази седмица приключиха финалите на състезанието „Младежта дебатира на немски език“ като в него участваха 32 ученици от елитни езикови гимназии в България. От тях осем ще продължат към Националния финал, а по-късно и към международния рунд в Будапеща.

Гордост за Езикова гимназия „Христо Ботев“ и клуба по дебати на немски език е класирането на Елиф Махмуд от 11 клас сред най-добрите в страната. За отличното си представяне в състезанието тя печели и място в „Лагерът на победителите“, който ще се проведе от 12 до 16 май в град Дрезден, Германия. Той предлага на участниците от различни държави, възможността да разискват теми на немски език, простиращи се извън границите на тяхната страна като развива тяхната обща култура и езикови познания.

Същността на дебата се състои в силна аргументация по предварително предложени теми в различни области като тази година темата за полуфинала бе свързана с предоставянето на безплатни интернет ресурси, а темата за финала – с данъчното облагане върху местни продукти. Крайната цел е немското жури да се убеди в уменията за водене на дебат и обсъждане. От голямо значение са и способностите за изразяване на собствено мнение на немски език с непоколебима правота и компетентност за разговор върху обществено значими теми

В словесната схватка на национално ниво в немското състезание участваха и Калояна Тодорова, която също демонстрира решителност и опит в публичните изказвания и Елица Караусева, която смело реагира на коренно противоположните мнения и вербалните борби. И трите ученички са в 11 клас и се обучават по програма за придобиване на немска езикова диплома DSD II.

Младежите от Езиковата гимназия показаха богат речников запас, езикова грамотност, широка обща култура и знание за обществено значими теми и процеси в България и света, което и доведе до заслужените поздравления от журито и от г-н Бернд Бухолц, главен консултант за обучението по немски език в България към Централната служба за обучение в чужбина към Немското посолство в София.

Източник ->