Слагат турникети за достъп до Дяволския мост и тракийското светилище „Орлови скали“

Гюнер ШЮКРИ

През уикенда Община Ардино постави турникети (системи за контрол на достъпа) на най-посещаваните туристически обекти на територията на общината – Дяволския мост на река Арда и тракийското светилище „Орлови скали“. Иновацията е част от Програмата за развитие на туризма на територията на Община Ардино за периода от 2022 до 2025 година. „Предстои апаратите да бъдат захранени с електрическа енергия.

Целта е да се подобри отчетността и да се защити обществения интерес. Отначало турникетите ще работят с жетон, който ще се продава на място, а след време се надяваме да въведем и електронна система за достъп. Контролът и отчитането ще станат още по-прецизни“, заяви кметът на общината инж. Изет Шабан. Той подчерта, че през последните години е констатирано, че е засилен интересът към туристическите обекти в района. „Само през 2021 г. Дяволският мост на река Арда е посетен от 22 940 души. В тази връзка Община Ардино, системно и последователно полага усилия за изграждане и поддържане на туристическата инфраструктура“, каза още инж. Изет Шабан.

Припомняме, че с решение на Общински съвет-Ардино от 2017 г. и към настоящия момент е въведена такса за посещение на Дяволския мост и тракийското светилище „Орлови скали“. По Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ Гърция-България 2014-2020 г. е извършено асфалтиране на пътя към Дяволският мост. Изградени са две беседки, от които едната с чешма. Със средства от общината са възстановени всички нанесени щети, вследствие на природното бедствие в края на 2021 г., като са почистени храсти, дървета, растителност, отпадъци. Завършена е калдъръмената пътека, водеща до Дяволския мост. Почистен е и стария кервански път, от където има възможност за панорамни снимки към моста. Общината полага грижи и за поддържане на прилежащите терени и транспортира битовите отпадъци.

Наред с Дяволския мост, грижи се полагат и за Тракийското светилище „Орлови скали“, като изградените беседки и еко пътеки се поддържат в чист и безопасен вид. Пред завършване е и въженият атракцион на Туристическия комплекс „Белите брези “. Очаква се съоръжението да оживи потока от туристи към туристическия комплекс. По другите туристически обекти на територията на общината също се работи. Поставени са информационни табели по пътя за връх „Алада“; внесен е проект в Министерството на Културата за Консервация и реставрация на археологическа недвижима културна ценност в с.Дойранци; инвестиции се предвиждат и за средновековната крепост Асара, край с. Башево. Община Ардино полага усилия за популяризирането на местния туризъм и участва активно във всички туристически изложения- национални и международни.

Източник ->