Кметът на Ардино инж. Изет Шабан откри учебната година в СУ „Васил Левски“

Гюнер ШЮКРИ

„Виждате едно обновено училище, което успяхме да го реализираме с много труд и упорство. Разбира се, има още какво да се желае. Ние ще продължим в тази посока. Молбата ми към Вас е да пазите, това, което е изградено, защото това е направено за Вас и за тези, които ще дойдат след Вас“. Това заяви кметът на община Ардино инж. Изет Шабан при откриването на новата учебна година в Средно училище „Васил Левски“. В своето приветствие той подчерта, че живеем в сложни и трудни времена, породено от пандемията. „Трудностите винаги са обединявали човечеството. Молбата ми към Вас е да се пазим, да бъдем дисциплинирани и отговорни и да спазваме противоепидемичните мерки“, заяви инж. Изет Шабан. Той пожела на учениците успех в овладяването на знанията, а на родителите им да насърчават и подкрепят техните начинания.

За втора поредна година всички учебни заведения на територията на общината отвориха врати в извънредна епидемична обстановка. Заради противоепидемичните мерки, официални тържества имаше само за учениците от първи, пети и осми клас. Ръководството на общината изпрати поздравителен адрес до всички училища на територията на общината.

Кметът инж. Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, зам.-кметът Наско Кичуков и началникът на отдел „Образование, култура и спорт“ Бахар Реджебов, бяха гости на коренно промененото Средно училище „Васил Левски“. Обновяването е по проект на община Ардино „Реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на СУ „Васил Левски“. Финансирането е по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 г.

Церемонията, която се проведе в двора на училището, започна с Химна на Република България и издигането на националния флаг, както и с посрещане на училищното знаме.

Директорът на СУ „Васил Левски“ Аника Петрова пожела една успешна година на учениците и учителите. „15 септември е денят, в който всички ние се прекланяме пред духовното огнище на българина – училището, което винаги е било и ще бъде неизчерпаем източник на знания, сила и авторитет“, каза в словото си директорът на училището Аника Петрова. По стар обичай тя плисна менче с вода, за да върви по вода на учениците през новата учебна година.

Най-развълнувани на тържеството бяха първокласниците, които за първи път прекрачват прага на училището и влязоха в класните си стаи, както и техните родители.

Тази година звънецът удари за 458 ученици в най-голямото ардинско училище. Първокласниците са 30 в две паралелки. По традиция най-малките прекрачиха училищния праг през шестица, оформена от цветя.

Талантите на учебното заведение поздравиха гостите на събитието с песни, стихове и танци.

След тържеството, официалните гости, начело с кмета инж. Изет Шабан и директорът на школото Аника Петрова, разгледаха обновената училищна сграда, поздравиха първокласниците, както и новосформираната паралелка в осми клас, профил софтуерни и хардуерни науки, които през тази учебна година ще се обучават по модела едно към едно.

Източник ->