100 награди за 100-годишнината на Гимназия „Христо Ботев”

На официална церемония отличиха най-добрите ботевци

В края на учебната година, с тържество в двора на РИМ – Кърджали ръководството на ЕГ „Христо Ботев” по традиция отличи над сто ученици за изключителни постижения на международни и национални състезания, конкурси и олимпиади. Гости на събитието бяха госпожа Ангелина Костова, старши експерт от РУО – Кърджали, както и родителите на изявените гимназисти. Началото бе поставено от емблематичния за града фанфарен оркестър и от приветствието на директора на Гимназията госпожа Даниела Павлова. Тя поздрави всички присъстващи ученици за постигнатите от тях успехи и за непрестанната им мотивация и стремеж за изява и благодари на учителите за професионализма и себераздаването през тази нелека учебна година, изпълнена с много и необичайни предизвикателства. Отправи думи на признателност и към родителите за подкрепата, търпението и доверието към колектива на училището.

Последният звънец отбелязва една изключително успешна година за учителите и учениците от Езиковата гимназия „Христо Ботев”. Четиринайсет гимназисти покориха олимпийските върхове на Националните кръгове по различните учебни предмети. Абитуриентката Божидара Атанасова се представи достойно и се нареди сред най-добрите финалисти в страната по български език и литература.

Доказателство за най-качественото чуждоезиково обучение в област Кърджали са изключителните постижения по английски, немски и френски език. Александра Александрова и Селин Мехмед са безапелационните победители по английски език. Борислав Енчев, Нарин Мехмед, Стела Ненкова и Лара Нури са най-добрите по немски език. Еда Халибрям е в челната тройка на Националната олимпиада по френски език.

Успехите на ботевци не спират до тук. Последователите на Херодот Ивайло Илиев, Екатерина Стоянова и Ясемин Садък са финалистите на Националната олимпиада по история и цивилизации. Борислав Енчев се класира в челната тройка на олимпиадата по гражданско образование и е единственият гимназист, който печели в две национални олимпиади. Той е и национален първенец на състезание по четене на немски език – Lesefüchse и ще представи училището на международната надпревара. Ниляй Шериф е финалист по философия, а зрелостникът Ради Митрев е сред класираните на Националната олимпиада по астрономия.

Изводите са, че и тази нетрадиционна учебна година, проведена под знака на пандемията от Ковид-19 и вековният юбилей на Гимназията, е изключително успешна. От ръководството бяха отчетени и високите резултати от проведените ДЗИ и НВО в десети клас, като бяха връчени награди на 21 учители, чиито ученици имат национални и международни постижения на олимпиади, състезания и конкурси.

Когато едно училище има стратегия и визия за развитие, съчетани с екип от професионалисти и мотивация за успех сред учениците, резултатите са обясними, а изборът на следващите ботевци – повече от логичен.

Източник ->