Читалищата в Ардино и Млечино спечелиха проект за нови книги

Гюнер ШЮКРИ

Народно читалище „Родопска искра 1921“ – град Ардино и НЧ „Любен Каравелов 1950” от село Млечино спечелиха проект за обновяване на книжния фонд на читалищната библиотека по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност 2021 г.“ към Министерството на културата.

Отпуснатото финансиране за читалището в Ардино е в размер на1 236, 83 лв., а за Млечино 1 014.41 лв.

Целта на програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” е да осигури финансова подкрепа за обновяване на библиотечните колекции, да се активизира интереса към книгата и четенето и да се съдейства за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, за придобиване на знания и информация.

Със средствата по проекта ще бъдат закупени нови книги от 43 издателства, подбрани съобразно интересите и потребностите на читателите – художествена литература за деца и възрастни, учебна литература, научни и научно-популярни издания. Приоритетно са включени произведения на български автори.

Общо от областта са одобрени 22 проектни предложения. От тях Кърджали – 8, Момчилград, Крумовград и Кирково – 3, Черноочене и Ардино – 2 и Джебел – 1.

Източник ->