24 май в СУ „Петко Рачов Славейков“ – Кърджали

24 май в „Славейков“По традиционния тържествен начин бе ознаменуван 24 май в СУ „Петко Рачов Славейков“ – Кърджали. Випуск 2021 на най-голямото училище бе изпратен както подобава с красиво и много искрено тържество в двора на училището в присъствието на учители, родители, приятели и гости на абитуриентите.

След химна на Р България зазвуча маршова музика и знаменната група зае своите места. Водещите Ана-Мария Славкова и Толга Мехмед от 10в клас представиха официалните гости – зам.областния управител на област Кърджали Севда Камбурова и секретаря на Община Кърджали Себахтин Риза. С много чувство в думите си се обърна към зрелостниците директорът на училището Милко Багдасаров. Толкова успешен випуск рядко е бил изпращан. Един от друг по-талантливи, можещи и успешни млади хора – в спорта, науката и изкуствата. Той покани на сцената сред официалните гости бившия възпитаник на училището за шампиони Иван Герганов, един от най-успелите участници в Школата по математика, печелил европейски и международни първи места и понастоящем учредил стипендия за изявен славейковски абитуриент.

Председателят на Ученическия парламент Деница Георгиева от 10г клас се обърна по традиция към завършилите вече ученици с благодарност за всичко, което са направили за и в името на училището и обеща да продължи всичко започнато от предишните председатели, две от които са сред абитуриентите.

От името на випуск 2021 към присъстващите се обърна Атанас Ников, чието перо често му е осигурявало награди. За пореден път доказа, че има защо – искрено и неподправено красиво в речта си показа какво е за него училище „Славейков“, в което се обучава 12 години. Не е чудно, че точно той получи стипендията, обявена от Иван Герганов и наречена по време на самото тържество на името на учителя по математика, променил живота на славейковските математици, Вълчо Милчев.

Златното бухалче, което традиционно директорът Багдасаров връчва на първенеца на випуска, получи Мария Александрова, която през последните пет години също е възпитаник на Вълчо Милчев, има множество престижни награди от национални конференции на Българската академия на науките, приета е предсрочно в няколко университета, има отлични представяния в областта на българския и английския език. Мария също е от 12 години ученичка в СУ „П. Р. Славейков“ и не крие привързаността си към училището.

Като поздрави за абитуриентите и присъстващите на тържеството прозвучаха песните „Здравей, как си, приятелко“ и „Заедно“ в изпълнение на Мария-Магдалена Делчева, Гергана Карамоллова, Мариета Атанасова и Джулия Коджаманова.

В края на тържеството се случи по традиция предаването на училищното знаме от досегашния знаменосец и асистентки – Стилиян Моллов, Преслава Митева и Александра Фенева, на новата знаменна група – единадесетокласниците Иван Димитров, Теодора Шанева и Радостина Кехайова. Последва прощаването на абитуриентите със знамето и любимите учители.

След общите снимки зрелостниците се отправиха към украсените автомобили и направиха свое автошествие по предварително обявен маршрут по улиците на Кърджали, за да ознаменуват този ден подобаващо.

Част от тях се отправиха заедно с учители към двора на Регионалния исторически музей, за да получат наградите си от кмета на Община Кърджали. Учениците Билге Мехмедали от 4в клас, Дамла Тасим от 6г клас и абитуриентката Антония Колева бяха отличените от инж. Хасан Азис ученици за своите постижения и класирания. От учителите плакети получиха Илиян Митков – начален учител, Антоанета Симеонова – учител по математика и Гергана Пърличева – учител по български език и литература. Колективна награда за своята многолика и интензивна дейност, издигаща престижа на община Кърджали, получи Ученическият парламент при СУ „Петко Рачов Славейков“.

Мария Александрова бе обявена за носител на стипендия „Кърджали“ и наградена от кмета на Кърджали, а Атанас Ников получи награда от Ротари клуб.

Източник ->