Мария Алексанрова с отлично представяне и медал по математика

С медал и грамота за отлично представяне завърши ученическата секция на 50-ата пролетна конференция на Съюза на математиците в България за дванадесетокласничката Мария Александрова от СУ „Петко Р. Славейков” гр.Кърджали. Награждаването стана в онлайн формат на 21 май 2021 г. Мария се представи с проект на тема: „Генериращи функции и покрития на лентови решетки”. Научен ръководител на зрелостничката е Вълчо Милчев, а консултант е Цветелина Карамфилова, студентка по математика в ПУ „Паисий Хилендарски”, бивша възпитаничка на Школата по математика в училището.

Още в предварителната рецензия на доц. Станислав Харизанов от БАН разработката на Мария Александрова получи висока оценка. „Като цяло, рефератът е добре оформен, последователен и в завършен вид. Трета глава съдържа оригиналната работа на автора и е посветена на пресмятането на броя различни покрития на лентови правоъгълни сектори. Бих отличил задача 3, където по красив начин е изведена по-къса рекурентна връзка за броя покрития на решетка от тип B, благодарение на общата теория за генериращи функции. И шестте получени резултата са коректно описани и биха били подходящи за математически олимпиади”, пише в рецензията доц. Харизанов.

При обявяването на наградите проф. Емил Колев също открои проекта на Мария като изключително добре оформен и с качествена презентация.

Източник ->