Вълчо Милчев – Учителят, който открива и шлифова таланти

За празника 24 май СУ „Петко Рачов Славейков“ издаде авторската книга на учителя по математика Вълчо Милчев, в която се представя в текст и снимки историята на ръководената от него Школа по математика „Питагор“ в училището за шампиони. Повод за създаването на книгата е 15-годишнината от създаването на тази „ковачница на математически дарования“. Заглавието е „Младите питагоровци в училище „П. Р. Славейков“ – да ги открием и шлифоваме“.

Изненада за самия Вълчо Милчев е появата на книгата в такъв луксозен илюстрован вариант. Изненада е и специално подбраният момент на връчването й на автора – по време на тържеството на 24 май на сцената на СУ „П. Р. Славейков“ пред всички абитуриенти, техните родители и гости, учителите, директорът Милко Багдасаров покани изявения си колега, който е и преподавател по математика на този випуск.

Освен останалите поводи изданието в този вид е подарък за автора и ръководител на Школата за юбилея му.

Виждайки работния вариант на книгата, Багдасаров решава да организира отпечатването и се свързва с издателство „Вион“ – Пловдив, което се нагърбва с почти непосилната задача да се справи в невъзможен срок до 24 май. Всичко се пази в тайна от автора, за да бъде изненадата пълна.

Предисловието написва лично директорът на училището за шампиони. „Много са заслужените награди, които Вълчо получи за своята работа – „Учител на годината“, два пъти носител на почетното отличие „Неофит Рилски“, почетни плакети на МОН, Областния управител и кмета на Община Кърджали и още, и още. Много са персоналните оценки за него, които получавам вече 15 години от колеги и приятели… Най-много държа да споделя една спонтанна оценка, която изцяло определя Вълчо Милчев и тя бе от покойния вече председател на БАН акад. Стефан Додунеков: „Къде го намери този учител? Следя отстрани работата му. Два пъти го заварвам в библиотеката на Института към БАН, самичък, седнал и търси материали за децата, сравнява задачи. Къде е Кърджали, къде е София? Такова чудо за пръв път виждам!“, се чете в предисловието.

Мотото, което авторът е дал на книгата си, е „Учениците – моят стимул, моето вдъхновение…!“ Неизброими са успехите на възпитаниците на Вълчо Милчев за тези 15 години. Научната им работа в Школата е оценена всяка година от най-големите светила в математиката. Част от тях през годините имат публикувани авторски задачи и статии в специализирани списания в България, Русия, Канада. Самият Вълчо Милчев има издадени книги със задачи и участва със задачи в математически издания.

А започва книгата си с изречението „Като ученик не исках да ставам учител“.

За Школата по математика директорът Багдасаров казва, че освен откриването и развиването на талантите, е дала началото на една здравословна вътреучилищна конкуренция, благодарение на която и учителите по други предмети създават школи за научна работа и задълбочена дейност. И завършва предисловието на книгата ръкописно: „Да! Това е Вълчо! Прочетете тази книжка! Тя е един живот! Тя е историята на една школа!“

Източник ->