Гимназисти участват в изграждането на стадион „Дружба“ в Кърджали през 1957 г.

ginazisti

Учениците от гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали са първите, които се включват в изграждането на стадион „Дружба“ в Кърджали. Те полагат доброволен труд, ангажирайки се в бригадирското движение.

Турфина Органян

Гимназия „Христо Ботев“ е единствената, изпратила свои ученици на строежа веднага след първата копка през юни 1957 г. Това си спомня кърджалийката Турфина Органян. Тя и съучиниците й работят по подравняване на игрището. Момчетата копаят с кирки и извозват пръстта с колички. Момичетата товарят изкопаното. В помощ на учениците се включват и учителите, подчертава Турфина Органян.
Бяхме много щастливи, че ще има нов стадион, спомня си кърджалийката. Според нея, когато човек остарее, спомените му стават приятни, защото са от младежките му години.
Спомените на Турфина Органян оживяват сега и зарази започналото тази година обновяване на стадион „Дружба“. Реконструкцията е първата от построяването на стадиона и ще струва на държавата и общината 1,7 млн. лева.

Турфина като бригадирка

Турфина Органян споделя още, че освен на площадката на стадион „Дружба“ са участвали с доброволен труд в залесяването на гората по пътя за Енчец.
Георги КУЛОВ