Започна реновирането на предпазните парапети на моста към кв. „Възрожденци”

Започна реновирането на предпазните парапети на моста към кв. „Възрожденци” част от ул. Булаир”. Дейностите са част от възложената от община Кърджали обществена поръчка, която включва и подмяната на осветителните тела и въвеждането на енергоспестяващи мерки по моста, съобщи днес кметът инж. Хасан Азис. Фирмата изпълнител, с която вече е подписан Договор за изпълнение на поръчката е „Сейф парт” ООД, а обществената поръчка е на стойност 178 680 лв. с ДДС.

„ От дълги години мостът се нуждае от ремонт в частта на парапетите, които може би от 20 години не са ремонтирани, и ние започваме този ремонт с идеята той да бъде със съвременни технологии, за да бъде качествен и дългосрочен”, каза днес инж. Хасан Азис.

През изминалите няколко дни работници на фирмата успяха да извършат демонтаж на част от ламаринените капаци за осветителните тела, по предпазните парапети на моста. Дейността продължава и през следващите дни, а елементите, които ще бъдат свалени са около 250. Предвидено е да бъде извършено почистване на свалените части, чрез технологията пясъкоструене и след това боядисани в специални камери.Самите парапети също ще бъдат почистени двустранно и обработени срещу корозия, след което ще бъде пристъпено към двустранното им боядисване.

На следващ етап ще бъде възстановено и осветлението във вече монтираните елементи, дейности включени в обществената поръчка.

Инж. Азис съобщи още, че като продължение на вече започнатите ремонтни дейности и с идеята моста да придобие добър вид, не само от техническа гледна точка, но и от естетическа, е провел разговори с ректора на Техническия университет в София. Очакванията са от университета да предложат проект за художествено осветление на парапетите на новия мост, включващо осветление с различна сила и цвят. Отделно от това, кметът на община Кърджали е възложил и на експерти от общинска администрация да подготвят проект за изцяло реновиране на моста. То ще включва и средната ивица на съоражението между двете платна за движение. В проекта трябва да бъде предвидено отремонтиране и боядисване на мантинелите, озеленяване на ивицата и осветление.

„Очакваме в рамките на месец и половина всички тези процеси да приключат и ние да имаме един завършен проект”, каза днес градоначалникът. Той допълни, че след приключване на настоящия ремонт по реновирането на парапетите на моста и поставянето на осветление в тях предстои и подмяната на уличното осветление на новия мост.

С цел ограничаване на вандалските актове се предвижда и поставянето на камери в този участък.

Kardjali.bg

Източник ->