Заседава Областният съвет по сигурност под ръководството на областния управител

Областният съвет по сигурност заседава днес под ръководството на областния управител Никола Чанев. Членовете на съвета изслушаха докладите на ръководителите на МВР и ДАНС във връзка с превенцията срещу проникване на международен тероризъм на територията на областта. Запознаха се и с дългосрочното планиране на дейностите по линия на отбранително-мобилизационната подготовка.

“Понастоящем регион Кърджали остава встрани от терористичните канали, въпреки, че кръстопътното му географско положение създава хранителна среда за трафик на хора и „внос“ на радикализъм“, отчитат експертите. Органите на МВР работят активно за недопускане на терористични актове и пребиваване на чужденци с фалшиви документи за самоличност. Охраняват се потенциално опасните обекти, административните сгради с масова посещаемост и местата с големи струпвания на хора. Въведени са строги мерки за наблюдение и контрол. Като цяло няма данни за усложняване на оперативната обстановка с оглед евентуална терористична заплаха, категорични са от МВР.

Във връзка с контрола на питейния язовир „Боровица“, който е обект от критичната инфраструктура, бе повдигнат въпросът за алтернативно водоснабдяване на Кърджали чрез възстановяване на помпената станция при село Ненково.

По линия на ДАНС не се установени лица, съпричастни към радикален ислям или проповядващи нетърпимост и омраза на верска основа. Мюсюлманската общност в региона е с просветска ориентация и това стопира проникването на радикални религиозни течения, твърдят специалистите. Областният управител обърна внимание върху режима на функциониране на духовните училища и изграждането на религиозни храмове.

Плановете, касаещи отбранителната способност на област Кърджали, са утвърдени от областния управител, след съгласуване с МО. Същото се отнася и за плановете на седемте общини.

На заседанието присъстваха представители на МВР, ДАНС, РД ПБЗН, РЗИ, ВиК, Областно военно окръжение, Жандармерията и Пътно управление.

Източник ->