Румънски ТИР затъна в лепкава кал на метри от джамията на село  Велишане

Румънски ТИР затъна в лепкава кал на метри от джамията на село Велишане, отнесе част от оградата на гробището и блокира движението по еднопосочния черен път в търсене на …..завода за каучукови съединения „Теклас“. След намесата на областния управител Никола Чанев, който пристигна на мястото на инцидента, 13-тонната машина бе изтеглена със специализиран автомобил „Зауер“ от екип на „Пожарна безопасност“ и съпроводена до Кърджали. „Цяло чудо е как водачът е успял да маневрира на такъв терен – стръмен, тесен и каменист“, коментира Чанев.

Няколко часа продължи спасителната акция по извличане на товарното возило. Шофьорът Димитру Бугариу от Тимишоара пътувал за Кърджали, за да натовари стока от „Теклас“. Включил GPS-навигацията, за да го закара дотам. Вместо до портала на завода обаче, устройството го пренасочило към Ардино, а оттам – в отбивката за село Велишане. Посред нощ в гъстата мъгла машината се озовала в селото, прекосявайки го надлъж, докато не затънала в калта. Водачът по неволя пренощувал в кабината на ТИР, а сутринта, премръзнал, тръгнал да дири помощ, разказа кметът на Велишане Севим Сали. „Бяхме стъписани как е възможно такава тежка машина да мине през цялото село. Човекът беше изплашен, не знаеше къде се намира. Първоначално докарахме трактор, за да го издърпаме, но мощността му се оказа крайно недостатъчна.

Потърсих областния управител и благодарение на неговото съдействие пристигна „Зауер“ с теглич и лебедка и така успяхме да изтеглим ТИР-а“, обясни кметът.

В ранния следобед, след сложна маневра, румънският камион напусна Велишане в посока „Теклас“.

Източник ->