Трима славейковци с национални награди в конкурса „Куба – далечна и близка“

Трима ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“ са лауреати на първи и призови места в тазгодишното издание на Националния ученически конкурс „Куба – далечна и близка“. По традиция „училището за шампиони“ всяка година посреща наградените си ученици от този висок форум. Вчера в Националния дворец на децата в град София се проведе бляскавото награждаване на победителите, на което присъстваха Ерай Шакир от 11″б“ и Сиел Шефкетова от 11 „а“ клас. Още днес сутринта те се срещнаха с директора на училището Милко Багдасаров, за да му разкажат за конкурса и награждаването. Третият награден – абитуриентът Мирослав Митков, понастоящем е в Русия, където наесен ще бъде студент.

За трета поредна година Ерай е победител в конкурса. Тази година той получи две награди – специално отличие в раздел „Творби на испански език“ и трета награда в раздел „Проза“. Увеличава се броят на наградените ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“. При своя дебют в конкурса Сиел Шефкетова е отличена в раздел „Презентации“. Освен грамоти, двамата получават много предметни награди и литература на испански език.

В раздел „Есе“ пък на първо място в страната е класиран бъдещият студент в Санкт Петербург Мирослав Митков. Неговата награда е и най-голяма – едноседмична почивка в СОК „Камчия“.

Наградите на победителите връчи лично Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе, извънреден и пълномощен посланик на Република Куба в Република България. Ерай Шакир споделя, че за трета поредна година получава наградата си лично от видния дипломат. Двамата се познават отдавна и единадесетокласникът отправя покана към Негово Превъзходителство да посети СУ „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали на 15 септември в началото на следващата учебна година. Отговорът на посланика гласи: „По принцип обещавам на откриването на учебната година да бъда във Вашето училище“. Ерай от своя страна му обещава, че ще го посрещнат с домашно приготвени испански ястия като кока и паеля, каквито многократно приготвят за училищни прояви.

Учителите, които ръководят тримата победители и също са наградени в рамките на конкурса, са Магдалена Дичева – преподавател по испански език и Димитър Димов – учител по история.

Националният ученически конкурс „Куба – далечна и близка“ се организира от Асоциация за приятелство „България – Куба“, Изпълнителния комитет на Синдиката на българските учители, Националния дворец на децата и други, под патронажа на Министерството на образованието и науката и Посолството на Р Куба в Р България.

Източник ->