Паисиевци с награди от тринадесетото издание на „Родолюбие 2017“

„141 години изминаха от величавия подвиг на Априлци. А ние днес не спираме да се дивим пред кристалната чистота на порива им. Не спираме да искаме да измерим висотата на подвига им, за да вложим частица и в днешните съвременни идеали. Априлци бяха герои. Априлци озвучиха гордостта и националното самосъзнание на бъдещите поколения българи с непресекваща трайност.“

С тези думи в ранната съботна утрин на 22 април в Панагюрище бе открит Националният фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие”, провеждащ се в два поредни дни. Фестивалът е част от Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката за 2016-2017 година и Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 141 години Априлска епопея.

Преди официалното откриване на празника, младите паисиевци – единствени представители от област Кърджали, участваха в традиционното празнично шествие, което премина през централния площад „20 април” и се отправи към Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци”, където поднесоха цветя и отдадоха почит на героите от Априлската епопея с едноминутно мълчание.

Официалното откриване се състоя в голямата зала на Театър Дом – паметник от Галина Матанова- заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище и председател на фестивалния организационен комитет.Мотото на фестивала е от стихотворението на Иван Вазов „Татковина” – „Всичко българско и родно любя, тача и милея“.

В програмата за групови участия вокална група „Звънче от СУ „Отец Паисий“ – град Кърджали с музикален педагог Евгения Пейковапредстави китка патриотични български песни: „Стани, стани, юнак балкански“, „Вятър ечи“, „Де е Бълария“ и др.

Във фестивалните индивидуални участия от втора и трета възрастова група училището ни представиха Веселина Желязкова Стефанова с изпълнение на „Хубава си, моя горо“ и „Бонболандия“ и Димитър Желязков Стефанов с песните „За теб България“ и „Мечта за изгрев“.

Над 300 изпълнители от 21 населени места бяха оценявани отпрофесионалножури в състав: доц. Етиен Леви– български певец и музикален педагог, преподавател към департамент „Музика“ в Нов български университет, консултант и вокален педагог в редица риалити формати;Красимир Гюлмезов –композитор, певец и инструменталист;Искра Милкова- сертифициран вокален преподавател, инструктор към Американския институт IVA /Institute forvocaladvancement/, вокален педагог в трети и четвърти сезон на риалитито X FactorBulgaria;Дочка Кацарева – литератор, педагог, общественик, идеен основател на Национален фестивал „Родолюбие“.

Паралелно с професионалното жури, изпълненията на участниците се оценяваха и от детско жури в състав: Йоанна Чамова и Иван Бондар.

Благодарим на нашите талантливи участници за достойното представяне и за силата на родолюбивия пламък, който носят в сърцата си!

Източник ->