Кметът, попът и мюфтията на кафе на заедността

Като кафе на заедността определиха тазгодишното традиционно Третомартенско кметско кафе енорийският свещеник на Кърджали проф. д-р отец Петър Гарена, кметът инж. Хасан Азис и бившият главен мюфтия Фикри Сали. Отново домакин бе учителят Байрам Юсеин.В срещата се включи и вр.и.д. кмет инж. Катя Митовска.

Отец Петър Гарена честити Националния празник и призова да не забравяме, че освен християни, тук има и мюсюлмани.Той подари на всички мартеници с пожелание за здраве, надежда в пролеттта и безоблачно съществуване на региона. „Важно е, че днес на Националния ни празник сме заедно, празниците трябва да служат за обединение на нацията и да не допускаме поводи за разединение.Ние трябва да сме от създателите, а не от рушителите”, каза Фикри Сали и обеща да изпълни молбата на отец Петър да се моли за всички български граждани, за добруването в България.

Градоначалникът припомни стремежът на духовните лидери и даскала към установяване на модели на разбирателство и взаимодействие в Кърджали.

„С тази наша традиционна среща на Трети март отправяме послание за утвърждаване моделите на устойчивост на обществото. Тази година това е кафето на заедността, необходимият нов прочит на отношението към нашата Родина. Кафето днес с особена острота задава въпроса за националната отговорност и гордост. В нашия малък Кърджали и в нашата малка България се опитвахме през годините да даваме оценки на Великите сили. По-важно е обаче друго-да обичаме страната си. Нека всички молитви в църкви и джамии да са благословени, а уроците в училищата да правят нашите деца достойни граждани на нашата Родина”, заяви кметът на Кърджали инж.Хасан Азис.

Байрам Юсеин също чести празника 3 март на всички и сподели, че тази традиционна среща е доказателство за толерантността, човечността и добрия комшолук между хората в Кърджали.

Kardjali.bg

Източник ->