Кучешки студ на пазара, търговците се изпокриха

SAYT_Pazar_02

 

  • Преди няколко години кметът обеща да го огради с прегради, но обещанието е културно отказване
  • Оборотът падна наполовина, работим, за да си платим наема, оплакват се продавачи
  • Вдигат стени от картони, за да се пазят от течението
SAYT_Pazar_03

Няма много купувачи. Търговците се спасяват от студа с дебели якета и шапки

SAYT_Pazar_01

Повече от празните маси са на задните редици, които се ползват от земеделски производители

Леденото времепрогони част оттърговцитена Пазара на производителите в Кърджали. Втора седмица много маси са празни. Само в централната зона могат да се преброят над десет сергии, завити с платнища и картони от кашони.
На този кучешки студ не се издържа, но нямаме изход, деца трябва да храним, казва земеделски стопанин от близко село до града село, дошъл да продаде две-три шишета мляко, за да изкара пари за хляб. Под краката си е сложил два пласта картони от кашони, за да не настине.
Общината не направи нищо. Преди няколко години кметът обеща да затвори пазара с прегради, но обещанието е културно отказване. Ако не знаят какво да правят, да отидат на пазара в Хасково, казва търговец на зеленчуци. Според него могат да се сложат найлонови прегради срещу вятъра, каквито има по заведенията, които през зимата се пускат, а през лятото се вдигат.
Търговците са се навлекли с дебели якета, завити с шалове, нахлупили са ушанки и качулки.Някои дори продават с ръкавици. За да се спасят от ледения бетон под краката им, са стъпили на дървени скари.
Току-що мина касиерката, иска да платим наема. Този месец само за това работим. Хората нямат пари. Купуват най-необходимото – картофи, зеле и лук, за да сготвят някоя манджичка,казва продавачка на варива. Килото зеле е около левче, картофите вървят по 80 стотинки, а лук се намира от 1,20 до 1,60 лв.
Течението е голямо, не се издържа. Още по-лошо е, когато завали, под краката ни става язовир, водата се стича по целия пазар, краката ни винаги са мокри, никой не чисти сифоните, твърди дългогодишен търговец. Той също припомни, че кметът е обещал да огради по някакъв начин пазара, но обещаното не било като даденото. Двайсет и пет години демокрация, все обещават, ако бяха направили една десета от това, щяхме да сме добре, ядосва се той.
Вместо да викат на помощ неволята, някои продавачи са измайсторили зад масите си защитни стени от картон и найлон, за да ги пазят от течението. Може да е грозно, но за нас е по-важно здравето, казват те.
Оборотът през миналата седмица е паднал наполовина, оплакват се търговци. Заради студа хората не излизат. Но и в другите дни алъш-веришът не върви както трябва, хората в Кърджали намаляват. Много са хванали пътя за чужбина, констатират продавачи.
Иначе сега е сезонът на ябълките, мандарините и портокалите.

Кило ябълки струва от 90 стотинки до 1,20 лв., портокалите са 1 до 1,40 лв., а мандарините 1,20 – 1,30 лв.

Валери НЕДЯЛКОВ
Снимки: Мехмед РЕДЖЕБ

Източник: в.Нов Живот