10 села остават без първолаци

nedostigДесет села в страната няма да имат ученици в първи клас през новата учебна година. Това съобщи  пред „Монитор” заместник -министърът на образованието Ваня Кастрева, позовавайки се на последните обобщени данни на образователното министерство. Така още веднъж се затвърждава тенденцията зa обезлюдяване на малките населени места в страната.

Данните са към края на август, като зам.-министър Кастрева не изключи възможността да има някаква промяна непосредствено преди 15 септември. Краен недостиг на първокласници има в село Голям извор в община Тетевен, в село Черни връх в Ловешко, в община Бойчиновци, село Семчиново край Пазарджик. Три села в област Смолян, чиито ученици в района винаги показват най-добри постижения на националните изпити, също страдат от хронична липса на първолаци. Става дума за селата Триград, Селча и Арда, Маджарово в област Хасково.

По данни на МОН по традиция в София ще има най-много първокласници и през новата учебна година – над 11 100. Най-малко ще са във Видин – 678. До момента общият брой на записаните деца в първи клас са близо 65 хил., данните обаче не са окончателни, защото записването продължава и в момента.
Към края на август пък са подадени 30 094 молби за отпускане на еднократна целева помощ за деца, записани в първи клас. Помощта е в размер на 250 лв.

Подадените заявления са с 3402 по-малко в сравнение със същия период от миналата година.