«Отвори врати» Лятна читалня на открито в Кърджали

01-liatna-chitalnia-2015След повече от двадесет годишно прекъсване, днес в Кърджали бе възобновена Лятната читалня на открито. Малко преди 10.00 часа трескава подготовка кипеше около беседката в близост до детската площадка на EVN в Градската градина. С помощта на библиотечните работници на масите се появиха пъстри детски книжки, оформен бе ъгъл и за малките художници, а на специално място бяха поставени изданията на местния печат и списания за по-възрастните. Мястото получи и своята указателна табела, а читалнята на открито доби и нова премяна, след като бе украсена с цветни балони, които привличаха децата, дошли да поиграят в парка.

05-liatna-chitalnia-2015За броени минути те изпълниха беседката. Сред тях и възпитаници на лятната школа на Езиков Център „Неа Германика”, които се оказаха постоянни читатели на Детския отдел на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”.Част от малчуганите се отдадоха на рисуване, други на четене, а трети заобиколиха „посланика на забавното четене”, детската писателка Маргарита Павлова, за да открият правилните отговори на задаваните от нея гатанки.

Под сенките на парковите дървета на открито свое занимание намериха и по-възрастните родители и баби на малките читатели, който си припомниха годините, когато Лятната читалня е събирала множество деца на Кърджали в парка.

02-liatna-chitalnia-2015Идеята за възраждането на Лятната читалня в Кърджали е на ръководството на Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров”, а възстановяването й се реализира със съдействието на кмета на Община Кърджали инж. Хасан Азис. В нея на посетителите й се предлагат изданията на местния и централния печат, а за децата забавни и развлекателни издания. Целта на инициативата е продиктувана от стремежа да се стимулира четенето и да се приближи писаното слово до по-голяма част от гражданите и гостите на Кърджали. Към читалнята вече има проявен интерес и от библиотечни работници на Държавната библиотека в Бурса. Нейният представител г-жа Алтън Таш вчера е била гост на библиотечните работници в кърджалийската библиотека, а днес се запозна с инициативата «Лятна читалня на открито на място».

04-liatna-chitalnia-2015В продължение на два месеца – юли и август тя ще посреща посетители от различни възрасти и ще им предлага издания на местния и централния печат, забавни и развлекателни книжки. Лятната читалня на открито се намира в Градската градина в Кърджали и ще бъде отворена всеки вторник и четвъртък от 10,00 до 13,00 часа.

Kardjali.bg