„Славейков” в челната тройка на националните конференции по математика

Slaveykov_Matematika_01Младите математици на СОУ „Петко Рачов Славейков” се представиха блестящо на поредния национален ученически форум по математика. Те спечелиха нови отличия по време на 44-та пролетна конференция на Съюза на математиците в България.

JpegСлавейковци отново се изявиха, водени от своя учител по математика Вълчо Милчев. Иван Герганов за пета поредна година получи заслужено грамота за отлично представяне. Той е единственият от випуск 2015 в България с такова уникално постижение. Този път кърджалийският първенец се представи отново с комбинаторна тема „Случайни разходки в Z и в Z2” в съавторство с ученика от пловдивската математическа гимназия Никола Балтов. Също най-високата награда – грамота за отлично представяне – заслужиха и дванадесетокласниците Николай Атанасов и Хубен Иванов в екип с темата „Симедианна точка”. На тримата наши зрелостници им се зачита оценка отличен 6,00 за Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и за Варненския технически университет.

Грамота за много добро представяне заслужи деветокласничката Цветелина Карамфилова с проект по темата от теорията на числата „Линейно-рекурентни редици и точни квадрати”. Дванадесетокласникът Иван Иванов също получи грамота за много добро представяне с проект „Наполеонови триъгълници”.

Форумът се състоя в комплекса „Камчия” на брега на Черно море. По традиция една от секциите бе ученическата – с две състезателни сесии – едната по математика, а другата по информатика и информационни технологии. Представиха се 87 ученици от България. Те докладваха своите резултати пред две журита от професори от БАН и университетите.

Докладването на проектите продължи два дни. Представянето на всички свои ученици внимателно изгледа от началото до края директорът на СОУ „Петко Рачов Славейков“ Милко Багдасаров, който винаги намира начин лично да присъства на конференциите. Младите математици не пропуснаха да благодарят пред цялата аудитория на своя директор за грижите и условията, които училищното ръководство създава за развитието на математическите дарования.

Школата по математика при СОУ „Петко Рачов Славейков” отново затвърди позициите си сред лидерите на националните конференции по математика. Статистиката сочи, че за последните 5 години по брой отличени проекти три училища се откъсват с впечатляваща преднина пред останалите: Софийската математическа гимназия, Образцова математическа гимназия – Пловдив и СОУ „Петко Рачов Славейков” – Кърджали. Следват математическите гимназии в Русе и Варна и др.