Инж. Азис участва в срещата с министъра на земеделието Десислава Танева

kmet-Taneva-6_04_2015Над 1 500 имота-пасища, мери и ливади, на територията на община Кърджали подлежат на отдаване на земеделски производители. Те ще бъдат отдадени за шест годишен период без търг и конкурс.Това съобщи кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис по време на провеждащата се днес среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева с земеделски производители от областта. Градоначалникът уточни, че договорите с животновъдите ще бъдат сключени в необходимите срокове, за да могат те да кандидастват за субсидиране на единица площ.

Срещата започна в 13:00 часа в залата на Дома на културата и е част от информационната кампания на Министерството по схемите за директни плащания, които за първи път през настоящата година се прилагат по нови правила.

„За първа година се прилага новата концепция за плащания, като земеделските стопани могат да кандидатстват по повече от 16 схеми за директно подпомагане. Министър Танева и експертите от министерството направиха разяснения за различните видове плащания, като не бе пропуснат и въпроса с подпомагането на тютюнопроизводителите. По думите на Десислава Танева ЕС не подпомага тютюнопроизводството, а отпусканата национална помощ ще се изплаща до 2020 г. и е с намаляващ таван за всяка следваща година. Към момента тя е единствената, която подпомага тютюнопроизводителите. Политиката на Европейския съюз е за намаляване и ограничаване на производството и употребата на тютюн и тютюневи изделия“, заяви земеделският министър Десислава Танева. Тя посочи, че идеята на държавата е дребните производители да се ползват с предимство при кандидатстване по различните програми за финансиране от Европа, за да успеят да започнат производство на различни култури.

В рамките на срещата бе разискван и въпросът със сроковете за подаване на заявления от страна на стопаните, чиито животни са пострадали при снежното бедствие. От представените данни от директора на ОД „Земеделие” Йорданка Гочева стана ясно, че в дирекцията са подадени 290 заявления. Съставени са 210 констативни протоколи за малко над 3000 умрели животни. Министър Танева уточни, че до края на седмицата пострадалите стопани могат да подават заявления, а предвидените от Земеделското министерство средства за обезщетяване на собствениците на умрели домашни животни в регионите на Кърджали и Смолян са в размер на 900 000 лева.

Срещата със земеделския министър продължава и към 15,00 часа при засилен интерес от страна на земеделски производители и животновъди от региона.

Kardjali.bg