Представят изложба „Чешмите – вода в радост и мъка“

aishe-mollaНикой все още не знае колко са наистина чешмите в Кърджалийско и колко е стара традицията да се построи чешма в знак на почит към водата, към живота и към хората, които сме загубили. В един документ от 16 век се казва: „Земният живот прилича на вода, която сме изляли от небето и с нея по земята изникват растенията за препитание на хората и на добитъка”. В един съвременен разказ за Родопите пък се отбелязва: „Не си живял тук, ако не си вдигнал чешма”. Даряване на пари за изграждане на чешма, както и на система за подаване на вода към нея, е било акт на благочестие, което играе важна роля в живота вярващите мюсюлмани и християни. Вярвало се е, че построяването на чешма или мост над река е дело, равно по ценност на това да възпиташ праведни деца, да събираш и разпространяваш знания или да отделиш от своето имущество за нуждаещите се. Освен това чешмата винаги е била и средище на социален живот. В Истанбул и големите турски градове днес чешмите са част от архитектурната традиция, неизменна част от културното наследство. В някои съвременни пътеписи се казва, че чешмите в Кърджалийско може би са стотици, защото само на територията на едно село може да са над 10. Частично са описани около 90 в един сборник на турски език от 2013 г., съставен от Метин Хасан от Момчилград.

dazhdovnitsaОт тазгодишния световен ден на водата (22 март) екип от доброволци на Арт движение Кръг стартират едногодишно проучване с цел да бъдат описани местата на чешмите на територията на община Кърджали и историите, свързани с тях. За старта на тази инициатива в Арт галерията е аранжирана изложба, посветена на чешмите. Организаторите представят авторска експозиция на журналиста Гюнер Шукри „Чешмите – традиции в Ардинско” със 70 чешми. Това фотоизследване е насърчено от кмета Ресми Мурад и се съхранява в музея в Ардино като ценен документален материал. Освен тази експозиция, Кръг показват архивни кадри за Айше Молла чешма в Кърджали, която през 2007 г. се възстановява по инициатива на кмета Хасан Азис с кампания за обществено финансиране.

ardinoВ изложбата в Арт галерията, която е под надслов „Чешмите – вода в радост и мъка”, са включени и фотографски материали за 3 чешми от Дъждовница и съпровождащи разкази на възрастни хора за тях. Това са: чешмата на Мурад Хасан, изградена за хаир на селото през 1940 г., двете т. нар. „Ашакъ чешмелер” – Долни чешми, около които според легендата селото е възникнало преди около 200 години и чиято вода не пресъхва никога и до днес. Посетителите ще видят и колажи с текст и снимки за най-новата чешма, тържествено открита през 1980 г. и построена с дарителска кампания от местните жители в центъра на Дъждовница.

Kardjali.bg