Изключителен интерес към изложбата „Долината на река Върбица – живот през вековете VI в.пр.Хр.– XIV в“

Изключителен интерес предизвика изложбата „Долината на река Върбица – живот през вековете VI в.пр.Хр.– XIV в“, открита в Регионален исторически музей – Кърджали на 28 февруари.

„Представяме три археологически обекта, проучени и в процес на проучване в последните три години. Изложбата е съвместна инициатива на РИМ Кърджали и Етнографски комплекс Златоград.Автори на експозицията са археолозите Полина Пиперкова и Благовест Молев”, обяви директорът на музея Даниела Коджаманова.

На откриването присъстваха Александър Митушев, човекът, който финансира проучванията, проф.Николай Овчаров, гл. специалист от Дирекция „Хуманитарни дейности” в община Кърджали Димитър Ганев, Георги Кючуков, председател на Комисия по образование, култура и вероизповедения в Общинския съвет, историци, ученици, учители, любители на старините, граждани.

Първият обект е от елинистическата епоха от края на IV в.и началото на III в. пр.Хр до I в., ръководител на проучванията е доц. Здравко Димитров от НАИМ, обясни Полина Пиперкова.Другият обект е също от района на село Бенковски, това е скален гроб от същия период, в него са намерени ценни находки – бронзови и сребърни украшения, принадлежащи на погребана знатна дама, най – вероятно тракийска принцеса. Погребението е открито в могилен некропол.Проучванията са извършени под ръководството на гл. ас. д-р Любен Лещаков от НАИМ. Пиреркова, която е и зам.- ръководител на една от експедициите, посочи, че третият обект е от Средновековието, това е църква от IX – X в. край с.Добромирци, продължила своето съществуване през XIII- XIV в. Научен ръководител на проучванията край Добромирци е проф. Николай Овчаров.

Идеята за тази проучвания възникна преди няколко години в разговор с Алексанъдр Митушев как да бъде развита дестинацията между Кърджали и Златоград, която е наситена с паметници.Този район на Бенковски се оказа много богат, проучвания са правени на различни места още от 2003 г. Това, което изследваха археолозите, вече запълва една голяма празнина в този район на границата на Източните и Средните Родопи”, обясни проф. Овчаров.

В изказването си Александър Митушев, директор на Етнографския комплекс Златоград, който финансира експедициите, подчерта, че това е добър пример на публично – частно партньорство.”Средствата за проучвания са недостатъчни като цяло, но по този начин може да се опази културното наследство от набезите на иманярии да се помогне за развитието на културно – истотирическия туризъм”, посочи Митушев. Той анонсира, че в момента текат разговори и преговори за продължаване на проучванията и през есента на 2020г.

Изложбата „Долината на река Върбица – живот през вековете VI в.пр.Хр. – XIV в“ представя най – интересните и впечатляващи археологически открития и проучвания по долината на река Върбица през последните няколко археологически сезона. Сред експонатите са сребърни и бронзови украшения, изящни керамични съдове, златни и сребърни монети и много други. Експозицията може да бъде видяна до 10 май т. г. в РИМ Кърджали.

Kardjali.bg

Източник ->