Кърджали чества тържествено 3 март

Звукът на родопската гайда и песен, мелодията на символичната, за всички българи, „Хубава си, моя горо” и вечното изпълнение на Борис Христов на „Многая лета” огласиха днес Кърджали по време на тържеството по случай Националния празник на България – 3 март. Празникът по случай 142 години от освобождението на България от османско владичество започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Руския воин и продължи с ученическо шествие на представителни и знаменни групи от училищата в областния град. То премина по централния градски булевард и бе водено от първия гвардейски ученически отряд към ЕГ „Христо Ботев” и градския духов оркестър. Следваха представителните знаменни групи и българският трибагреник понесен от ръцете на младите хора на Кърджали. Участниците в шествието достигнаха до Паметника на освободителите в Градската градина, където със самостоятелна програма се представиха живите емблеми на Кърджали – гвардейци и мажоретки.

Малко по-късно венци и цветя в знак на признателност към героите, загинали за свободата и обединението на България, бяха поднесени от името на кмета на Община Кърджали инж. Хасан Азис, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, народния представител Адлен Шефкет, областния управител Никола Чанев, председателя на Общинския съвет Юсеин Ахмед, директора на ОД на МВР Кърджали старши комисар Атанас Илков, военни и патриотични организации, училища и читалища, политически партии, граждани. В тържеството се включиха майор Златко Белев от Военното окръжие, енорийският свещеник отец Петър и Фикри Сали като представител на мюсюлманската религиозна общност. Всички сведоха глави и запазиха едноминутно мълчание в памет на загиналите за свободата на България.

Слово за 3 март произнесе кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.

В него той подчерта, че трети март е свещена дата за всички българи, защото тя събира в едно родолюбието, възторга от дългожадуваната свобода и преклонението пред нашите освободители, защото на този ден България възкръсва за нов живот.

„Една империя признава свободата на един малък, но силен народ. На 3 март 1878 г., преди 142 години е подписан Санстефанският мирен договор, с който отбелязваме края на една война. Често казваме, че нищо случайно няма в този живот и че между различните случки или събития има логика и закономерност. В този план искам да припомня, че всъщност Сан Стефанският договор е подписан по стар стил на 19 февруари 1878 г., т.е. на датата, която всяка година ни събира пред многобройните паметници на Васил Левски, за да положим за пореден път своето цвете на възхищение и на признателност пред делото на Апостола. Затова днес със сигурност и на висок глас отново можем да заявим, че няма напразна саможертва, когато тя е за отечеството, за свободата и за бъдещето на цял един народ. За нас, гражданите на България, 3 март е отправната точка на едно ново начало, на крачката, с която се връщаме в Европа и се полагат основите на една нова политическа система и устройство на държавата.”, каза още инж. Азис.

Пред събралите се стотици граждани и гости на Кърджали изрази и увереност, че за всеки датата 3 март ще продължи да дава самочувствието за принадлежност към държава със славна и велика история. И да помни, че Освобождението и свободата имат своята безмерна цена, платена с живота на 200 000 воини за онази „чиста и свята република”, мечтана от Левски и така мила за всяко българско сърце.

Словото си към кърджалийци кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис завърши с думите:

«Поклон пред паметта и делото на всички, които имат принос за освобождението на отечеството ни! Честит празник, скъпи съграждани! Да живее България !”

Тържеството по случай Националния празник на България 3 март в Кърджали продължи с изпълнения на художествени състави от Общински център за култура и младежки дейности. Празникът завърши с дълго хоро, продължило близо половин час, което, за поредна година, поведе кметът инж.Хасан Азис.

Kardjali.bg

Източник ->