Да знаеш езика С++, да предаваш „на живо” от колело и да знаеш най-важното за любовта

Три са новите лица в инициативата „Млади таланти от Кърджали и областта” на Арт движение Кръг.Работите им, интервюта с тях и техни проекти могат да се видятв Арт галерията в Деня на влюбените, 14 февруари, и още 14 дни след това в памет на Св. Кирил Славянобългарски, създателна славянската азбука, починал на 14 февруари 869 г. в Рим. 18-годишната Станислава Пашова от Ардино пише стихове, но – да си признаем – „само когато не пише кодове за компютърни програми”. Занимавам се с литературни проекти, казва тя, но по-голямо внимание отделям на писането на програми по информатика и изучаването на нови програмни езици. Средногодишно тя получава по 5 награди от литературни конкурси на български и английски ез. – регионални, национални и международни. Освен нейни литературни текстове, в галерията е инсталирано пано, представящо процес на разработка на задача на програмния език C++,със съответните кодове и финална визуализация като авторски сайт в Google, програмиран да се отваря и с озвучаване. Станислава е десетокласничка в СУ “Васил Левски” в Ардино и вероятно вече е с начално ниво за програмист с умението си за писане на кодове и с хилядите часове практика зад гърба й в овладяване на софтуерни технологии и на езици за програмиране.

Второто лице във февруарското издание на Инициативата е 18-годишният Шабан Младенов от с.Енчец, ученик в 4 курс в ПГ по туризъм в Кърджали, известен с предизвикателния си опит в рисковите спортове кану каяк,велокрос, планинско колоездене, вело поло, cycle speedway, планинско спускане. В галерията са експонирани част от невероятните фотографии, които Шабан прави по време на т.нар. skydiving, спускане във въздуха отвисоко. Фен е на високите технологии – техниката е част от мен, независимо какво правя, казва той. „На каската ми за колело е монтирана камера, телефонът ми е с професионална мощна камера, която позволява денонощно снимане на терен при всякакви условия. Правя клипове, монтирам филми, предавам на живо. Монтирам, редактирам и предавам в движение на приятели от цял свят.” Мечтата на Шабан, който учи хотелиерство, е: „Да направя еко-селище в района на Утробата. Вече направихме една такава стъпка с приятели–изградихме къща от дървета, приличаха на големи клечки, мисля, че друга такава няма тук. В моето еко- селище гостите ще се събуждат между клоните на дърветата от песента на птиците. Виждал съм подобни чудеса в Канада по телевизията. Мисля, че те са за хора, които ценят природата,но и тук такиваценители стават все повече.”

Третият участник във февруарското издание на Инициативата е 15-годишната Мелек Айхан Хасан от с. Дъждино, която учи в СУ „Йордан Йовков” в Кърджали. Пише стихове и ги посвещава на селото, рисува, печели конкурси и заедно с екипа на Кръгзапочна да прави първите си самостоятелни стрийт арт проекти за стени на сгради. В галерията е изложен неин проект за стена на кметството в Дъждино, в който е представена срещата на едно момиче с духа и лицата на местните хора, за които тя пише стихове и от които се учи всеки ден: „Духът на старото време обикаля селото/Ъглите на къщите са пълни със спомени/ Жадуват за добрите времена/ Дали ще успеем да се преборим със злото/И да видим по-щастливи дни/Надеждата винаги умира последна/Омразата винаги отстъпва на любовта. ДЪЖДИНО”

Kardjali.bg

Източник ->