Бай Мюмюн от Богатино: Доволен съм от „Топъл обяд“ и се чувствам значим

Гюнер ШЮКРИ

„Общината и държавата мислят за нас. Всеки ден от кухнята на „Топъл обяд“ получавам супа, основно ядене, хляб, и когато е възможно плодове. Много е добра храната и е разнообразна. Възползвам се от услугата от началото на 2018 година. Доволен съм и се чувствам значим! Надявам се услугата да продължи да се предоставя“. Това споделя 88-годишният Мюмюн Садеттин (Сандев) от ардинското село Богатино. В топлия февруарски ден го срещаме в центъра на родопското село. Дошъл е да вземе поредната си порция. Той е един от потребителите на социалната услуга „Обществена трапезария“ по проект „Осигуряване на топъл обяд на лица от уязвими групи в община Ардино“.

Бай Мюмюн е роден през 1932 година в Ардино в многодетно земеделско семейство. На 20 години се жени. Със съпругата си Барие Зекерие са отгледали с голяма всеотдайност своите наследници. Имат четири дъщери и двама сина, над 20 внуци и правнуци.

„Всеки календарен ден на територията на община Ардино се предоставя топъл обяд на общо 1300 потребители, във всички населени места, които са определени в сътрудничество с местната Дирекция „Социално подпомагане“. Проектът се финансира по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, с финансовата подкрепа на Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и подкрепата на Европейския съюз. Той е обезпечен от държавата до края на месец февруари и община Ардино може да поеме ангажимент дотогава“, сподели ръководителят на социалния проект Севджан Карабекирова.

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан уточни, че за новия програмен период 2021 – 2027 година, той и екипът му, ще направят всичко възможно социалната услуга „Обществена трапезария“ да бъде реализирана отново на територията на общината. „Това е един от най-значимите социални проекти и удовлетворява нуждите на хора, имащи нужда от социална подкрепа“, заяви още инж. Изет Шабан.

Източник ->