Улесняват гражданите в област Кърджали при издаването на лични документи

Нови гишета, мобилни станции по населени места и подкрепа от общините ще улесняват гражданите в област Кърджали при издаването на лични документи

Това са част от решенията, обсъдени на работно съвещание в ОДМВР-Кърджали с областния управител, кмета на Кърджали и кметовете на шестте общини

Директорът на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков представи пред областния управител и кметовете на седемте общини в областта мерките, които вече са набелязани на ведомствено равнище за доброто обслужване на гражданите в сегашната натоварена година за подмяна на личните документи. В сградата на Областната дирекция са подготвени за откриване две нови гишета с оглед на очаквания наплив от желаещи да подменят личните си карти и паспорти. Всички гишета на сектор „Български документи за самоличност“ са в готовност да работят на удължено работно време по час и половина преди и след края на установения сега работен ден. В процеса на обслужване на населението ще бъдат включени и допълнителни мобилни станции за приемане на заявления по предприятия, учреждения и населени места за облекчаване на опашките в Кърджали и по Районните управления на МВР. Една от станциите периодично ще работи в община Черноочене. Увеличен е и човешкият ресурс – назначени са 8 нови служителки в сектор „БДС“, а целта е по Районни полицейски управления поне две служителки да приемат заявления за лични документи. Още едно гише се открива и в Пътна полиция. Заявена беше пълна готовност за приемане на заявления по малки населени места, където има възрастни хора по предварително подготвен съвместно с общинските администрации график. Старши комисар Илков се обърна към кметовете на общини да се включат в създаването на по-добра среда в помещенията, където ще се обслужват гражданите.

Областният управител Никола Чанев излезе с предложение за допълнителна работна среща с ръководителите на държавните институции за включването им в графиците за подмяна на лични документи, преди да е започнал големият наплив.

Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис откликна незабавно от името на колегите си за включване на служители на общините в подпомагането на хората при попълване на заявления за лични документи и за облагородяване на помещенията за обслужване на гражданите. Поставен беше въпросът за приемане на експресни и бързи поръчки за издаване на лични документи не само в сектора в Кърджали, но и по Районни управления на МВР. Обсъдени бяха модели на координация за насочване на граждани към паспортни служби с по-малко натоварване в определени моменти, а също и конкретни срокове за започване на прием с мобилни станции.

Старши комисар Илков представи пред кметовете на общини и резултатите от работата на ОДМВР в противодействието на престъпността в малките и отдалечени населени места. Той отбеляза спад в регистрираните криминални престъпления, които през 2019 година са 801, с 18 по-малко в сравнение с 2018 година. Постигната е и по-добра разкриваемост – 62 процента през миналата година срещу 58 процента през 2018 година. Усложнена е обстановката по безопасност на движение – загинали при тежки ПТП в областта са 8 граждани при 3 през 2018 година. По-малък е броят на тежките пътни произшествия и на пострадалите при тях. 179 населени места през изтеклата година са били посетени от мобилни екипи на ОДМВР-Кърджали /срещу 104 през 2018 година/, проведени са срещи с кметовете, директорите на училища и са посетени от 3 до 5 семейства. Подготвени са сигнални писма до всички институции с правомощия по проблеми, поставени от хората.

Директорът на ОДМВР—Кърджали отново призова кметовете за изграждане и надграждане на системи за видеонаблюдение. Поет беше ангажимент при приемането на общинските бюджети да бъдат включени средства за тази цел.

Източник ->