За 8 години община Кърджали подпомогна финансово 83 двойки с репродуктивни проблеми

Общо 83 двойки с репродуктивни проблеми са подпомогнати финансово с по 2 хиляди лева за 8 години, от началото на програмата създадена към община Кърджали през 2012 година. Помощта има и своето измерение в родените инвитро деца за този период. За първите пет години от съществуването на програмата бяха родени пет деца, през 2018 имахме близнаци, а през 2019година – 1 бебе.

Най-голям брой подпомогнати семейства от общината има през 2016 и 2017година, когато техният брой е по 17. През 2018 година подпомогнатите двойки са 12, а през миналата година 4.

Община Кърджали продължава да работи по програмата. Вече има подадени заявления за подпомагане от нови две двойки, като документите им ще бъдат разгледани на заседание на Комисията утре, съобщи зам. кмета Веселина Тихомирова.

Тя уточни, че средствата, предвидени за финансово подпомагане на процедурите и дейностите по асистирана репродукция се гласуват всяка календарна година с бюджета на Община Кърджали, по предложение на комисията по правилника за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на Община Кърджали.

Със средства, предвидени с бюджета на Община Кърджали, се финансират лица с безплодие, лечимо преди всичко с методите на АРТ и по-конкретно чрез ин-витро оплождане при наличие на определени индикации, посочени в правилника.

Кандидатстването за финансово подпомагане е само за живущи на територията на Община Кърджали. Подпомагането се осъществява със средства предвидени в Бюджета на общината и е за един опит в рамките на текущата година, като не се ограничава правото и възможността за кандидатстване за финансово подпомагане от Център „Фонд за асистирана репродукция“/при положение, че не се финансира една и съща процедура/.

Източник ->