Венци и цветя пред паметните плочи на тоталитаризма в Горно Прахово и Башево

Гюнер ШЮКРИ

Областният председател на ДПС и кмет на община Ардино инж. Изет Шабан и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям поднесоха венец пред паметните плочи на тоталитаризма в Горно Прахово и Башево. Тук преди 35 години се запалва първата искра, с която пламва огънят срещу насилствената асимилация спрямо турското малцинство в страната. На 24 декември 1984 година се събират над 3 000 души от Горно Прахово и околните села, за да изразят своето несъгласие със смяната на турските имена. На събитието присъстваха още организаторът на декемврийските събития от 1984 година Руфат Яджъ от Башево, както и Сафет Махмуд (Башево), Сали Ахмед и Айнур Юмер, и двамата от Горно Прахово, репресирани от политическия режим.

Организаторът на декемврийските събития от 1984 година Руфат Яджъ заяви, че всяка година ще бъдат тук, за да отдават своята човешка признателност към репресираните и загинали по време на т. нар. „Възродителен процес“. „Тук сме, за да не се забравят нашите скърби, за да осведомим бъдещите поколения. Да не се повтарят същите грешки и заедно рамо до рамо да вървим по пътя на демокрацията“, каза Ръфат Яджъ.

На 24 декември, вторник от 10 часа пред чешмата-паметник в ардинското село Млечино ще се проведе и възпоменателен митинг-мевлид в памет на жертвите от първия протестен митинг срещу т.нар. „Възродителен процес” и по случай 35-годишнината от трагичните събития през 1984 година.

Източник ->