Вдъхновяваща среща на ученици от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ със съвременната поезия

Седмицата на четенето продължава с премиерата на най-новия поетически сборник

Роденият във Велинград журналист Костадин Филипов представи своята книга „На дъх от лятото“ в рамките на Националната седмица на четенето. Събитието се състоя в Регионалната библиотека „Никола Й. Вапцаров“ на 10 декември в 17.30 часа.

Редактор е известната поетеса Маргарита Петкова, а автор на корицата на „На дъх от лятото“ и вътрешните графики е Мирослава Захариева. Стиховете на Костадин Филипов, който в момента е редактор в предаването „Преди обед“ по БТВ и е главен редактор на информационен сайт, са празник на духа и интелекта, но също и на чувствата, казва литературната ни критика. Докосването до поезията му е магия, която превръща читателя във философ, творец и мечтател. Дебютната стихосбирка на Костадин Филипов събира 48 стихотворения, а лириката му ни носи от делничното и градското към пространството на празника с мелодия от струните на най-фините човешки емоции.

Младият автор посрещна ученици от 11. и 12. клас на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ на вълнуващото събитие. Те слушаха с интерес творческата история на стихосбирката, която започва преди три години. Телевизионният журналист ги поведе на едно вълнуващо пътуване през изгарящи чувства, нежност и вяра в нова любов. Младите хора бяха силно впечатлени от сладкодумния поет, те спокойно задаваха своите въпроси. Интересуваше ги кое носи вдъхновение на твореца, кой е любимият му автор, кое произведение за него е образец за поезия. Костадин Филипов отговори с охота на всички тях. Сподели, че се възхищава на Никола Вапцаров, а стихотворението, което чете отново и отново, е „Вяра“. Разкри пред учениците, че освен от голямата споделена, но и несподелена изпепеляваща любов, книгата е вдъхновена и от семантиката на числото 24. Журналистът не скри силното впечатление, което му направиха младите ботевци. „Възпитани и интелигентни млади хора с блеснали очи“ – така той се обърна към тях и им пожела творческо вдъхновение и успехи във всяко начинание.

Учениците не пропуснаха възможността да се сдобият с дебютната книга на Филипов и да получат автограф лично от него. Много усмивки и положителни емоции изпълниха залата на библиотеката, а за финал издателят на стихосбирката Пламен Тотев обеща, че ще среща младите хора на град Кърджали с още талантливи и вдъхновяващи автори.

Източник ->