Гимназията посрещна гости по международен проект за обмен

От 18. до 23. Ноември 2019г. Езикова гимназия „Христо Ботев“ гр. Кърджали бе домакин на международна работна среща в рамките на проект за училищен обмен по програма Еразъм+ „IT and Language Teaching – ИТ и преподаване на чужд език“, по който училището работи още от началото на миналата учебна година. Ботевци осъществяват проекта заедно със своите приятели от Финландия, Германия и Италия и обменят с тях опит и умения в използването на новите информационни и интернет технологии при изучаването на чужди езици. 15 ученици и 10 учители от Финландия, Германия и Италия посетиха град Кърджали и Гимназията и се включиха в организирани от учениците и учителите – домакини инициативи. Темата на срещата бе: „ Младежта и културата на Европа“ и бе подчинена на идеята, нашите младежи да представят пред своите чужди връстници красотата и богатството на българските традиции и история.

Гостите бяха сърдечно посрещнати по българска традиция с хляб и сол и с музикални изпълнения от фанфарната музика на Гимназията, български песни и танци и разнообразни презентации за България и нейното културно богатство. Участваха в работно ателие за изучаване на български хора и танци и бяха впечатлени от разнообразието на българския фолклор. Учениците бяха приети и гостуваха в домовете на своите български връстници и успяха отблизо да се запознаят с начина им на живот. Участваха в училищно рали-викторина, в учебни часове по чужди езици, история и география на България и научиха много нови интересни факти за страната домакин. Българските ученици от театралното студио на английски език към Гимназията представи пред гостите своя пиеса и бяха приветствани с възторг и аплодисменти. Възпитаниците на Езиковата гимназия в Кърджали нямаха никакви проблеми в общуването с гостите на английски и немски език. Учителите – гости посетиха уроци по чужди езици и философия на немски език и с възхищение констатираха, че методите на обучение в гимназията не отстъпват на тези в европейските училища. Те участваха и в официална церемония – коктейл по връчването на Кеймбридж езикови сертификати на възпитаниците от Езиковата гимназия „Христо Ботев”.

Всички участници в проекта – домакини и гости заедно посетиха град Пловдив – Европейска столица на културата за 2019г. и се запознаха отблизо с богатата вековна история на този прекрасен български град. Гостите – чужденци проведоха интервюта на английски език с жители на града и се информираха за културните му забележителности и българските традиции и обичаи. В последствие заедно с българските си приятели изготвиха презентации с помощта на новите средства за информация и комуникация, разкриващи техните впечатления от България.

Участниците в проекта пътуваха и до град София и посетиха Народното събрание, където бяха сърдечно посрещнати от госпожа Цвета Караянчева – Председател на българския парламент. Тя им разказа за функциите и работата на Народното събрание и отговори на множество въпроси, свързани с бъдещите перспективи за развитие на младите хора в България и Кърджали. Сподели с младежите, че „много би се радвала повечето от тях да изберат наши университети и да се реализират успешно в България“.

Всички гости бяха особено впечатлени и очаровани от посещението на археологическия комплекс Перперикон и от Регионалния исторически музей в Кърджали. Те споделиха със своите домакини, че за пръв път посещават толкова интересно историческо място, събрало хилядолетни доказателства за живота на хората, техния бит, култура и традиции. След това в презентации, изготвени от тях, те представиха своето възхищение от посетените от тях културни и исторически забележителности и разказаха за особеното си впечатление от българското гостоприемството и вкусната българска кухня. Незабравима ще остане за всички българи и чужденци последната вечер на приятелството, изпълнена с много игри, танци и песни на български, английски, немски, италиански и финландски език. При тръгването си от Кърджали гостите изказаха задоволството си от интересната седмица, прекарана в България и се разделиха със своите български приятели със сълзи в очите, отнасяйки скъпи спомени от топлото отношение на домакините към тях.

Източник ->