Маратон на четенето в СУ „Петко Рачов Славейков“

В най-голямото кърджалийско училище „Петко Рачов Славейков“ през целия месец април продължава маратонът на четенето. Традиционно това е една съвместна инициатива на школото и Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“.

Маргарита Павлова, която е библиотекар и писател, издаван в България, Русия, Италия и Турция, посещава по съгласуван с учителите график многобройните паралелки в начален етап на обучение с подходяща книжка в ръка. За първите класове майсторката на словото избира „Работна Мецана“ от Леда Милева. Седемте паралелки на най-малките с интерес слушат увлекателния текст и после задават своите въпроси.

С голям патос Павлова разказва за срещата си с децата от 1″ж“ клас с ръководители Тонка Димитрова и Виолета Кючукова, които спонтанно решили да се отблагодарят на гостенката си, рецитирайки „Аз съм българче“. В допълнение към стихотворението свалили от стената и националното знаме.

За четвъртокласниците авторката подбира приказката „Как се движи времето“ от своята книга „Черупчица и Седефеният Рибко“. Темата за времето е интересна на учениците в тази възраст. Как върви то, когато чакаме някого и когато нас ни чакат. Как така времето върви бързо или бавно? И как в присъствието на някой любим времето тече бързо, а без него – бавно? Все въпроси, които децата имат нужда да дискутират.

За учениците от пети клас Маргарита Павлова се надява да излезе от печат новата й книга „Медика и Медико“, за да включи някоя от темите там, свързани с историята на медицината.

До Великден ще продължат срещите на Маргарита Павлова с учениците на „Славейков“. Ще отбележат подобаващо и Световния ден на книгата и авторското право 23 април.

Източник ->