Ученици опознават институциите по проект на  ЕГ „Христо Ботев” – Кърджали

Езиковата гимназия отново изненада своите възпитаници с иновативна игра за ориентиране в градската среда. Състезанието „Градско социализиране” се реализира в рамките на проект „В търсене на значимите”, финансиран от ЦОИДУЕМ.

Старта на играта даде директорът на училището и ръководител на проекта г-жа Чавдарова. В състезанието участваха 21 отбора, които съответстват на 21 класа в училището, а участниците са на възраст 14-17г..В рамките на един ден те трябва да събират карти с печати от 30 различи институции сред които Община Кърджали, Областна Администрация,спортен клуб, градска библиотека,обреден дом, църква, джамия и др.

Водещият състезателен принцип стимулира класовете-отбори да работят заедно в екип, да намерят общ език и да се обединят около една цел. Като доброволци се включиха и родители. Практически ориентираната задача в реална градска среда, посочи на учениците къде са намират едни от най-важните институциите в град Кърджали като заедно с това повиши доверието им към тях и ги направи по-близки и разбираеми.

С посещението на местни структури възпитаниците на ЕГ „Христо Ботев” придобиха нов поглед в разбиранията за същността на гражданското участие в динамиката на обществения живот.

Първите 12 отбора преминават на втори етап, който ще се състои през месец април и включва дебати по 4 важни обществени теми- образование, здравеопазване, кариерно ориeнтиране, права и задължения на гражданите в Европейския съюз.

Отборът победил ще спечели образователна екскурзия до град София и посещение на Българския парламент.

Ръководството на ЕГ „Христо Ботев“ благодари на всички институции за сътрудничеството.

Източник ->