Меморандум за сътрудничество подписаха община Кърджали и китайската община Мейджоу

Меморандум за сътрудничество между община Кърджали и китайската община Мейджоу бе подписан на 18 март, съобщи на брифинг днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.Това става по време на 4-дневното посещение на градоначалника в азиатската държава.„Преди месец получих покана от община Мейджоу в резултат на мое участие в междуправителствена делегация във формат 16 +1. Поканата беше за проучвателно посещение, но то прерасна в официално, тъй като в хода на визитата, стигнахме до общото решение, че може да подпишем и Меморандум за сътрудничество в областта на градското управление, инвестициите, туризма и спорта”, обясни инж. Хасан Азис. Меморандумът е подписан официално в присъствието на ръководството на община Мейджоу, представители на ККП и журналисти.

В Мейджоу с население 5.5 млн.жители кметът на Кърджали е успял да посети 12 фабрики и заводи в сферата на машиностроенето, електрониката, фармацефтичната промишленост. Проведени са и много срещи и разговори с потенциални партньори. „Посетихме фабрика, която произвежда озвучителна техника и аудиосистеми за коли. Продукцията й се реализира с фирма от Франция за различни европейски марки автомобили. Положих усилия да предизвикам подобно производство да има и в Кърджали, изтъквайки, че се намираме на трансевропейски коридор № 9 и в близост до Гърция и Турция. Бяхме и в завод за телевизори и мобилни телефони, чиято продукция се изнася в целия свят, също в предприятие за производство на части и дънни платки за лаптопи. Обиколката включваше и завод с 10 хил. работници, които произвеждат спирачни системи за тежкотоварни автомобили, както и в голяма фармацефтична фирма за хранителни добавки и чайове”, посочи инж. Азис.Той подчерта, че по време на срещите е представил възможностите за бизнес в Кърджали като е отправил покана към китайските инвеститори да гостуват тук и обсъдят идеи за сътрудничество в областта на машиностроенето, елекрониката и електротехниката.

„Очаквам в скоро време представители от община Мейджоу да посетят Кърджали, но системата в Китай е такава, че една инвестиция може да се случи само, ако има одобрението и положителното становище на държавата”, обясни кметът инж. Хасан Азис.В подписания меморандум между двете общини е отделено място и на контактите в сферата на спорта. Домакините са проявили много голям интерес към спортната база, с която разполага Кърджали, с възможностите за обмяна на футболисти, включително и на треньори, „Още следващата седмица ще изпратим покана за гостуване на техни представители, а защо не в бъдеще да посрещнем и целия отбор от Мейджоу на лагер в Кърджали”, заяви градоначалникът. Инж. Хасан Азис е отправил и специална покана към кмета на общината Мейджоу и неговия екип да посетят Кърджали. В най – скоро време предстоят и срещи на кмета на Кърджали с политическия съветник на посланика на Китай у нас.

„ Целта на моето проучвателно посещение, прераснало в официално, е не само търсене на контакти с Китай, но търсене на инвестиции за развитие на Кърджали и региона. Позицията, ние имаме промишлена зона и сме готови за инвеститори, е архаична форма. Като кмет на общината смятам, че трябва да бъдем активнотърсещи инвеститори”, подчерта инж. Азис и припомни сериозните усилия на общинското ръководство холдинг „Теклас- България ” и фирма „ Ай Пи Ес” да предпочетат да инвестират именно в Кърджали.

Kardjali.bg

Източник ->