Общинският съвет не избра Обществен посредник заради липса на квалифицирано мнозинство

На днешното си заседание Общинския съвет в Кърджали не можа да избере обществен посредник, тъй като нито един от двамата кандидати за тази длъжност – досегашният омбудсман Радим Муса и общинският съветник от ГЕРБ Камелия Василева не можа да събере квалифицирано мнозитнство от 2/3 от общинските съветници, което да го подкрепи. Което означава спрямо параметрите на местния разпоредителен орган 28 общински съветници.

За Камелия Василева гласуваха 12 общински съветници, а 24 бяха против. За Расим Муса обратно – за него своя вот дадоха 24-те съветници, а 12 бяха против. По време на гласуването общинските съветници от БСП излезоха от залата.

Предложението за избор на Обществен посредник на Община Кърджали направи заместник-председателя на Общинския съвет Кадир Мустафов. От думите му стана ясно, че в определените срокове във Временната комисия за подбор на кандидати за обществен посредник на Община Кърджали са постъпили две заявления с необходимите документи от двама кандидати. Това са Расим Муса и Камелия Василева. След което Комисията е решила да ги допусне до събеседване, което се е провело на 12 февруари при открити врати.

На днешното заседание двамата кандидати представиха своята визия за ролята на обществения посредник.

Според Камелия Василева, за д бъде изпълнена със съдържание функцията на обществения посредник, той трябва да се отчита само и единствено пред гражданите, независимо, че изборът му се осъществява от Общинския съвет. Обществения посредник трябва да бъде коректив на изпълнителната власт, подчерта в изказването си Камелия Василева.

Според Расим Муса общественият посредник е един естествен медиатор между гражданите и органите на местното самоуправление и местната администрация. „Приет е правилник, където е упоменато по какъв начин точно той трябва да работи. Не е имало нито един гражданин дошъл с проблем при обществения посредник, който да не е получил експертна квалифицирана и компетентна помощ. Но това става с диалог между институциите, с търсене на консенсус. Защото Общественият посредник трябва да се превърне в помощник на гражданите, за решаването на проблемите им”, коментира пред общинските съветници Расим Муса.

Той ще продължи да изпълнява функциите си на обществен посредник до избирането на нов такъв, посочи председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа.

Kardjali.bg

Източник ->