Младежки лидери на фокус по проект „Моето бъдеще е в моите ръце”

 

Младежки лидери на фокус по проект „Моето бъдеще е в моите ръце”

 

През уикенда в община Ардино се проведе обучение на тема „Младият гражданин в действие“, организирано от сдружение „Нови перспективи за развитие“. Дейността е част от проекта „Моето бъдеще е в моите ръце“, финансиран по Националната програма за младежта на Министерството на младежта и спорта. Основната цел на проекта е създаване на нови възможности за повишаване мотивацията на младите хора за собственото им развитие, участието   в обществения живот и приобщаването им към европейските ценности и стандарти.

В рамките на три дни 24 млади лидери от Джебел, Момчилград и Кърджали се обучаваха в два модула. В рамките на първия модул ”Гражданско образование” бяха засегнати темите за  социалния диалог, демократичните ценности, толерантността и солидарността като значими феномени в съвременния глобален свят. Младежите бяха запознати с успешни европейски практики, които биха им помогнали да  създават активна среда за себе си и своите връстници.

Вторият модул “Кариерно ориентиране“ бе базиран на интерактивни методи. Упражненията бяха по теми „Осъзнаване на възможностите” и „Учене за вземане на решения”. Чрез дискусии и групова работа младежите стъпка по стъпка изграждаха своя индивидуален кариерен план за развитие.

Като резултат от проведеното обучение 24 младежи получиха от една страна знания как тяхното мнение да стига до отговорните за младежките политики лица и институции,  което ще повиши самочувствието им  за активно участието в обществения живот, а от друга знания за възможностите, които се откриват пред тях за качествено образование и  добра кариера. Всички участници получиха сертификати за успешно преминатото обучение.

Учениците получиха домашна работа – след обучението на принципа „връстник обучава връстник” да проведат в своите училища подобни мотивиращи обучения по един от двата модули.