„Младият гражданин в действие” в Златоград

„Младият гражданин в действие” в Златоград

През почивните дни в град Златоград се проведе обучение на тема „Младият гражданин в действие“, организирано от сдружение „Нови перспективи за развитие“. Дейността е част от проекта „Моето бъдеще е в моите ръце“, финансиран по програма на Министерството на младежта и спорта.

В рамките на три дни 24  млади лидери   от Крумовград,  Джебел и Кърджали, се обучаваха как да бъдат активни граждани и по коя кариерна пътека да поемат.

През първия ден младежите разискваха теми за Европа, ролята на България и как да бъдат фактор при взимането на решения, касаещи тяхното бъдеще. Интерактивни игри и материали помагаха информацията да бъде интересна, полезна и приложима за младите хора, които се включваха с ентусиазъм при изпълнението на поставените задачи и екипната работа.

Втория ден бе подчинен на кариерното ориентиране. Чрез ролеви игри младежите влизаха в обувките на „добрия” и „лошия” работодател, запознаваха се с основните функции на държавните институции, правни норми от Кодекса на труда, нормативни актове, уреждащ трудовите отношения между работника и работодателя и основните  правила при  постъпване на работа.

Град Златоград е чудесна културна дестинация и групата се възползва от възможността да посети сградата на „Взаимното училище“.  То се явява и първото светско училище в Южна България. В него могат да се видят запазени до днес класна, учителска и битова стая на учителя, а младежите успяха да се  потопят в просветителския дух и атмосфера на Възраждането. В реставрираната сграда на Взаимното училище е изложена и постоянна експозиция Просветно дело в Средните Родопи.