Кариерен форум  „Моето бъдеще е в моите ръце“ събра младежи, родители и бизнес

 

Кариерен форум

„Моето бъдеще е в моите ръце“ събра младежи, родители и бизнес

В края на месец януари се проведе Кариерен форум по проблемите на младежката заетост. Той бе организиран в рамките на проект „Моето бъдеще е в моите ръце“ на сдружение „Нови перспективи“ по Националната програма за младежта на Министерство на младежта и спорта.

Форумът събра младежи, родители, учители и бизнес на едно място, като даде възможност да се поставят проблемите за липсата на кариерно ориентиране в училище и нуждата на бизнеса от различните по вид кадри, които се търсят в област Кърджали.

Подобна инициатива се провежда за първи път в град Кърджали, благодарение на проекти като този, които стимулират диалога между заинтересованите страни – училище, младежи, работодатели. В неформалната си част дейността въздейства в няколко аспекта – висока информираност за прехода от училище към кариера и възможност за кариерна реализация в едни от най- скъпо платените сектори – IT сектора. Ус­пеш­ното пла­ни­ра­не на ка­ри­ер­ното раз­ви­тие във финансово устойчиви сектори е из­бор в перспективна по­со­ка и не­об­хо­ди­ми­те стъп­ки за из­г­раждане на ка­ри­ера на то­зи етап за­ви­сят от адекватна и конкретна информация и контакти, които форумът предложи на младежите от региона.

Един от участниците в обученията по проекта сподели своята удовлетвореност от получените практически знания и умения, които са му помогнали да започне и своята първа работа и се радва, че по методът „връстник обучава връстници“ е успял да информира и аудиторията за ползата от кариерно ориентиране и  участие в извънкласни и извънучилищни дейности.

В края на форума се проведе и заключителна конференция по проекта като ясно бяха показани резултатите от цялостното му изпълнение, както и възможностите за последващ ефект чрез доброволно включване в бъдещи младежки инициативи  на Сдружението.