Започна ремонтът на 200-годишната джамия в Любино

Гюнер ШЮКРИ

Започна реставрацията на джамията в ардинското селоЛюбино, която е една от най-старите в района. Тя ще бъде ремонтирана със средства, които са дарени от местнижители, изселници от Турция и работещи извън страната.

Председателят на джамийското настоятелство Гюнер Мюмюнсподели, че са осигурени строителните материали за цялостна подмяна на покривната конструкция, както и дейности по самата сграда, без да се променя автентичния й вид. Предвидени са поставяне на нови оригинални керемиди. За улесняване на транспорта на строителните материали е ремонтиран пътят до молитвения дом.

Джамийското настоятелство изказва сърдечните благодарности на дарителите. Досега са събрани над 11 000 лв. в дарителската сметка за реставрирането на джамията.

Джамията в Любино е на два етажа, като вторият е предназначен за жените. Минарето е с височина 20 метра със самостоятелен вход. Уникалната архитектурна сграда е изградена преди два века (около 1808 г.) от местни майстори-строители. Тя е единствена в Източните Родопи, която има приземен етаж под основното молитвено помещение. Пред входа личат руините на медресето, подготвяло духовници с по-нисък ранг – ходжи, имами, което по–късно е било преустроено за духовно училище.

Дарителските средства за реставриране на джамията в Любино се събират в български левове в банкова сметка: IBAN BG88STSA93000024707607, BIC:STSABGSF.

Източник ->