Учениците от „Славейков“ представиха  достойно България в младежки проект в Босна и Херцеговина

Вече една седмица група от 6 ученици от СУ „П.Р.Славейков“ с ръководител Димитър Димов – учител по история, участва в международна среща по проекта „Да се разходим с мокасините на другите“ в гр. Яйце, Босна и Херцеговина. Проектът е по покана на Сдружение „Родопея – Балканика“, която е партньорска организация на водещата организация от Германия „Асоциациязамладежки социалниуслуги и социалнаработа“ (JuSeV). Програмата е изключително интересна, натоварена и полезна за всички участници от Германия, България, Босна и Херцеговина и Македония.

Една от задачите на всяка група бе да представи националните традиции, култура, обичаи и кухня. Българската група представи достойно държавата си в националната вечер, посрещайки другите групи с традиционна носия и домашна баница.Всеки участник в проекта опита прясно изпечената българска баница, която бе направена от двете момичета Александра и Ангелина, с продукти, донесени специално от България. Този обичай беше оценен по достойнство от всички присъстващи.Нашите представители запознаха участниците с България чрез презентация, подготвена специално за този повод, в която обясниха за природата, националните герои и символите на държавата си.

Разбира се, народните танци бяха неизменна част от представянето и кърджалийските младежи не пропуснаха възможността да научат новите си приятели на традиционното право хоро, а масата им бе отрупана с типични български ястия, като домашна лютеница, сирене, кашкавал и др.. В края на масата бяха поставени мартеници, като подарък за всеки един участник, а презентаторите разказаха някои интересни вярвания за мартенския обичай. Представянето си българската група завърши под звуците на песента „Бяла роза“, а нашите ученици извиха популярното хоро, развявайки българското знаме.

След българската група се изредиха представителите на Германия, Македония и Босна и Херцеговина, които представиха държавите си с презентация, традиционен танц и храна. В края на вечерта всички участници научиха по нещо ново и интересно за другите, а партито за финал ще остане незабравимо.

Акцентът на проекта е толерантността, разбирането на другостта, емпатията, солидарността към другите от различните нации, етнос, религия и социален статус и това ни дава възможност да осмислим разнообразието и колоритността на различните култури и традиции. Проектът се провежда в град Яйце, който е в сърцето на Босна, където са събрани много история, природни феномени, забележителности – крепости, катакомба, джамии, а водопадите, езерото, речните мостове са изумителни , а старите мелници напомнят за партиархалния дух в балканския град.

Ангелина Ванчева

Източник ->