8-годишен талант по таекуондо от Млечино жъне успехи в Холандия

Гюнер ШЮКРИ

Един от най-големите клубове в света по бойни изкуства (таекуондо) – „Лахей“ от холандския град Ден Хааг, си хареса 8-годишният талант Арда Гюрел (Йорго), с корени от ардинското село Млечино. Арда тренира таекуондо повече от две години и е един от големите надежди на клуба за медали в големи първенства. Младият талант е печелил редица отличия, треньор му е известният таекуондист от Холандия Мохамед Кубия, с корени от Мароко.

Арда е роден в Ден Хааг през 2010 година. Баща му Гюрел е от Млечино, а майка му Сабиха е от кърджалийския квартал „Прилепци“. Преди да започне да се занимава с таекуондо Арда е тренирал футбол в детския отбор на „Адо Ден Хааг“.

Целта на родителите е детето им един ден да се състезава за националния отбор на Холандия по таекуондо. „Таекуондодо е един труден спорт, който иска постоянство, психика, бързина и издържливост, но то е неделима част от живота на сина ни. Даваме му морална подкрепа, защото таекуондото помага за физическото му развитие, изгражда дисциплина и характер. Надяваме в бъдеще да прослави Холандия на европейски и световни първенства. Времето ще покаже“, сподели бащата на Арда, който е на едноседмична почивка в родното си село Млечино.

Източник ->