Ученици „облякоха“ дърво в мартеници

darvo

Броени дни преди посрещането на Баба Марта ученици от ОУ „Д-р Петър Берон“  в Момчилград украсиха с мартеници дърво в двора на училището. Дъбовото дърво е с височина 8 метра. Стволът му е обвит в бели и червени ивици, а клоновете са окичени с най-различни мартеници. Идеята е на група третокласници, осъществява се за първи път в школото.  Пожеланията им са закиченото с мартеници дърво да донесе здраве, durvo_martenitza v momchilgradщастие и любов в домовете на момчилградчани.

„Искаме това да се превърна в традиция и ние всяка година, с помощта на учителите ни да украсяваме дървото и училището ни“, споделиха възпитаниците на ОУ „Д-р Петър Берон“.

Те сами са изработили мартенски сувенири, които в първия учебен ден на месец март ще подаряват на учителите, семействата и приятелите си.

Празникът на Баба Марта е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта, митичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март.