87- годишната баба Юркие се изкачи на „Алада“, за да присъства на традиционния мевлид

Гюнер ШЮКРИ

Въпреки преклонната си възраст, 87- годишната Юркие Мехмед от ардинското село Гърбище, се изкачи на поляните в местността „Студената вода“ на връх „Алада”, за да участва в традиционния мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе на височина 1241 метра.

„Исках да видя отново родния си край отвисоко. Тук на тези поляни мина детството ми. Мевлидите са поводи на едно място да се събират близки, роднини, приятели от различни краища на страната и чужбина“, заяви баба Юркие. Възрастната родопчанка сподели, че е дошла със съдействието на кмета на Гърбище Турсун Хусни с високопроходима руска кола.Тя се надява през следващото лято отново да посети мевлида.

Стотици души от ардинските села Гърбище, Теменуга, Синчеци околните неделински и джебелски села Гърнати, Бурево, Кундево, Жълтика,участваха в традиционния мевлид. Събитието бе уважено от областния лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кмета на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, секретарят на общината Кемал Алиев.

Тази година, поради студентските изпити на 1 юли за прием в университетите в Турция, много изселници от района не можаха да дойдат от южната ни съседка. Религиозният ритуал имавековна история и се организира с финансовата подкрепа на местните жители на Гърбище и изселници от южната ни съседка. Духовници, водени от бившия имамин на Чубрика Бекир Мехмед четоха айети от Свещенния Коран.

Всички присъстващи бяха нагостени с 10 казана пилаф, приготвено от местния майстор Сами Мустафа. За мевлида са използвани над 200 кг. месо и 150 кг. ориз, осигурени от Неджибе Янък (Бурса) и Мюмюн Салим (Гърбище). Това, което остана, раздадоха за вкъщи.

За трета поредна година чрез съдействието на Ридван Алтънай от Теменуга на всички присъстващи бяха раздадени халва „Татсан”, дарена от Исмет Кадайъфчъ от Къркларели.

Кметът на Гърбище Турсун Хусни благодари на спонсорите за финансовата помощ.

Източник ->