Започва традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

ОДМВР-Кърджали е сред дирекциите в страната с най-малко пострадали деца при пътни произшествия

Със специализирани операции с акцент върху безопасността на подрастващите започва традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ в област Кърджали. Вниманието е насочено към планираните ученически празненства и официалното закриване на учебната година в различните възрастови групи. По време на тези прояви ще бъде засилено полицейското присъствие в районите на учебните заведения и местата за празнуване. В хода на специализираните операции фокусът ще бъде върху предимството на пешеходците, управлението на двуколесни МПС от неправоспособни водачи, използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца. Съвместно с Регионалното управление на образованието и териториалните структури на ИА „Автомобилна администрация“ ще бъде осъществяван специален контрол за сигурността на децата, които участват в организирани екскурзии. Младши полицейските и полицейските инспектори имат задача да направят разпореждания на собствениците на мотопеди в малките населени места да не предоставят тези МПС на малолетни и непълнолетни.

От направения анализ на пътнотранспортния травматизъм с деца през летните месеци на 2017 година в национален мащаб е видно, че ОДМВР-Кърджали е сред дирекциите с най-малко произшествия с малолетни и непълнолетни. На територията на областта за периода има 9 ранени и нито едно загинало дете.

Контролът ще бъде постоянен през цялата ваканция. От Пътна полиция призовават гражданите, ако станат свидетели на неправомерно поведение на деца на пътя, да сигнализират на тел.112.

Източник ->