Тъпанджии обикалят в Ардинско през целия месец Рамазан

Гюнер ШЮКРИ

В четвъртък, последният ден от Свещения месец на мюсюлманите месец Рамазан, тъпанджиите от Ардинско, ще обикалят хората, които са будили, за да им честитят настъпването на празника. Ще пеят и песни /манита/, подходящи за всеки домакин, а за благодарност ще получават от вярващите пари и скромни подаръци.

Обичаят продължава да живее в района от векове. Рано сутрин избраният да събужда вярващите мюсюлмани обикаля и думка пред къщите, бие силно и не си тръгва докато не види да светва лампа. Това се повтаря всеки ден призори до приключването на Рамазана, който продължава един месец.

68-годишният Рамадан Али от Ардино е тъпанджия от 7 години. „Засега аз съм единствения тъпанджия в Ардино. Научих тънкостите на професията от покойния ми чичо Аптирахим от Китница. Не е много лесно, тъй като един месец всяка нощ трябва да станеш около 2.00 часа и да думкаш до 3.30 часа пред къщата на вярващите”, казва бай Рамадан. Той подчерта, че бие тъпана не за пари, а за да продължи вековната традиция.

48-годишният Юзджан Рафет от Богатино пък е тъпанджия от 10 години. „Трудно е да обикаляш от врата на врата, но го правим, защото сме вярващи“, казва той.

Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието, време за благодеяния и щедрост. Традицията повелява раздаването на милостиня на по-бедните, болните, сираците, вдовиците без разлика на вероизповеданията. По-заможните хора отделят част от богатството си за по-бедните.

Тази година Шекер Байрам започва на 15 юни (петък) и ще продължи до неделя.

Източник ->